ANNONS

Agco stämmer sin huvudägare Tafe och säger upp alla samarbetsavtal

Indiska Tafe har under lång tid licenstillverkat äldre modeller av Massey Ferguson och marknadsfört dessa runt om i världen. Men nu anser Agco, bolaget bakom Massey Ferguson, att Tafe missbrukat varumärket varför samarbetet sagts upp med omedelbar verkan och en stämning lämnats in. Tafe som är största ägare i Agco är inte sena att svara på kritiken.

Tafe är inte bara världens tredje största traktortillverkare de är även den största enskilda ägaren i amerikanska Agco med 16,3 procents ägarandel, så hur denna rättssak slutar är synnerligen oklart. Tafe utvecklar och tillverkar även egna traktormodeller av enklare slag.
Tafe har gått ut med ett brev till aktieägarna i Agco i denna händelse där de skriver följande:
Vi är också en långsiktig aktieägare som under mer än ett decennium har försökt möjliggöra företagets tillväxt och skapa ökat värde för alla intressenter. Vi anser att vårt betydande aktieinnehav och vår meriterade konstruktiva dialog visar att våra intressen är helt i linje med era. Med vår erfarenhet av kapitalallokering och att driva verksamheter inom jordbruksmaskinssektorn, har vi en stark övertygelse om Agcos
framtida tillväxtpotential. När företaget under de senaste åren haft svårt att integrera förvärv och expandera till nya marknader, har vi dragit nytta av vår erfarenhet för att ge ledningen pragmatiska förslag. Tyvärr har Agco svarat genom att ignorera dessa idéer, vidta åtgärder för att frånta Tafe inflytande, och isolera vår representant i styrelsen. Denna till synes omotiverade envishet har resulterat i en försämrad konkurrensposition och finansiella resultat jämfört med konkurrenter, och tvingar oss nu att avvika från vår föredragna metod för privat dialog. Det bör säga mycket om Agcos nuvarande tillstånd att Tafe, en långsiktig, strategisk investerare med ett extremt tålmodigt perspektiv och ingen historia av offentligt aktivt ägande, känner sig tvungen att ta upp sina bekymmer med medaktieägare.
Agcos problem har också lett oss till att börja utvärdera hur en strategisk omvandling kan genomföras, med nya och oberoende styrelseledamöter som har den expertis som krävs för att leda en långvarig förändring. En genomtänkt omstrukturerad och mer kompetent styrelse kommer att vara bäst positionerad för att förbättra styrningspraxis, upprätta riktlinjer för kapitalallokering och kostnadsbegränsning, prioritera operationell excellens och effektivt övervaka ledningen. Det finns ett tydligt behov av aktieägarstyrda förändringar i styrelserummet sedan Eric Hansotia började inneha både ordförande- och vd-rollerna år 2021, har Agco lidit av strategiska felsteg och ineffektiv genomförande. För att göra saken värre verkar kombinationen av dessa roller ha försvagat den nuvarande styrelsens förmåga att effektivt övervaka ledningen och hålla Eric Hansotia ansvarig. Detta återspeglas i företagets underprestation i jämförelse med konkurrenter och relevanta index över flera tidsperioder.

Det är lite märkligt att Tafes kritik mot Agco kommer så här sent. Även den tidigare ledaren för Agco, Martin Richenhagen var såväl styrelsens ordförande och tillika vd i koncernen. Mallika Srinivasan, som skickat ut ovan brev och som är ägare och vd på indiska Tafe, har sannolikt varit med och utsett Eric Hansotia, som för övrigt har rötter i Indien. Troligtvis är det Agcos agerande mot Tafe just nu som fått bägaren att rinna över.

Relaterade artiklar