AI har koll på mastiten
Juverinflammation även kallat mastit är den vanligaste och mest förlustbringande sjukdomen bland Sveriges mjölkkor. Snabb identifiering av mastitorsakande bakterier är avgörande för att fatta effektiva behandlingsbeslut och minimera användningen av antibiotika.
Flera typer av agarplattor har utvecklats för att underlätta identifiering av mastitbakterier i mjölken, direkt på gårdar eller av veterinärer, men dessa metoder kräver ofta utbildade användare.
Den aktuella studien syftade till att utvärdera tillförlitligheten hos Bacticam, Agricams patenterade ”gårdslabb” i jämförelse med en laboratoriebaserad ”Golden Standard”-bedömning. Ytterligare ett mål var att undersöka hur transporten av mjölkprover påverkar diagnoser genom att jämföra resultat från en klassificerare på gård med en i laboratorium.
Totalt samlades 1 299 mjölkprover in och analyserades vid Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) mastitlaboratorium, med både ackrediterade laboratoriemetoder och med Bacticam. Av de 1 212 prover som uppfyllde analyskriterierna gav Bacticam en diagnos för 70% av proverna, medan 30% krävde vidare utvärdering.
I studien beräknades Bacticams sensitivitet och specificitet. Dessa mått används för att mäta en analysmetods tillförlitlighet, där hög sensitivitet innebär hög sannolikhet för att ett sant prov verkligen detekteras som positivt och hög specificitet innebär låg sannolikhet för falskt positiva prov.
Resultaten visar att Bacticam uppnår hög specificitet för samtliga diagnoser och hög sensitivitet för vanliga mastitpatogener som Escherichia coli, Staphylococcus aureus och vissa streptokocker. Sensitiviteten var något lägre för mindre vanliga bakterier.
Studien noterade också att den genomsnittliga transporttiden från gård till laboratorium var 4,9 dagar, vilket påverkade bakterietillväxten.
Slutsatsen är tydlig- automatiserade bildklassificerare som Bacticam visar stor potential för att förbättra mastitdiagnostiken direkt på gård. Svarstiden för lantbrukaren förkortas från 5-7 dagar till 24-48 timmar. Detta stödjer målinriktad antibiotikabehandling och kan bidra till att minska användningen av antimikrobiella medel i samhället.
– Vi är glada över att Bacticam nu får det vetenskapliga erkännande det förtjänar och som speglar Agricams ambition, att skapa en hållbar mjölkproduktion med hjälp av innovativa tekniska lösningar, säger Ellinor Eineren vd Agricam.