Årets nötköttsföretagare i Skåne utsedd
Årets skånska nötköttsföretagare är Martin Andersson vd på Löderups Växt. Företaget kandiderar också till priset ”Årets Nötköttsföretagare i Sverige”.
Temat för året är att fokusera på förbättringsarbetet som pågår för att ta till vara djurens potential i den svenska nötköttsproduktionen.
Löderups Växt AB med Martin Andersson bedriver en dikalvsproduktion med 70 kalvningar per år med utedrift och vindskydd. Gården vilar för övrigt på 3 ben, djur, grönsaker och övrig växtodling. Djuren består av dikorna så klart, men också en större grisproduktion som ligger i ett annat bolag. Arealen består av 350 ha med 12 olika grödor inkl grönsakerna. Betesmarken är 100 ha ca 1,5 ha/ko är lagom utnyttjandegrad. Betet ligger i Natura 2000 område. Det är inte alla som har dikor på en grönsaksmark. Ett nyckeltal som man arbetar är att man ska ligga 6500kr per ha. Här ingår även dikon. Gården har varit med i odling i balans i 30 år. Man arbetar hela tiden med utgångspunkt från gårdens förutsättningar. De har god tillgång till betesmarker och det gör att de kan ha köttdjur.
Man jobbar mycket med synergier, där det finns ett tydligt samband mellan animalieproduktion och vegetabilisk produktion som arbetskraft. Kompetent personal som vill utvecklas och som har jobb året runt, stannar kvar. Restprodukter från växtodlingen används i animalieproduktionen som foder, strömedel, byggnadsmaterial. Restprodukter från animalieproduktion används i växtodlingen som jordförbättringsmedel som höjer mullhalt och bördighet. I grönsaksodlingen för att skydda för jordflykt men också hjälpa till att öka etablering av grönsaker med små frö.
Ett företag som är väldigt genomtänkt, effektivt och resurshållande och där man testar och utvärderar för att hitta förbättringar hela tiden. Mycket välskött företag med välkötta djur
Juryns motivering:
Martin Andersson som kommit in i företaget som privat person och granne till företaget, har med sin unika kompetens utvecklat företaget tillsammans med fam Thuresson ett snäpp till. De är föregångare, inspiratörer, positiva och ser möjligheterna.
Årets Nötköttsföretagare utses av LRF Skånes regionstyrelse med tema och kriterier framtagna av LRF Kött och SNP.