Årets Nötköttsföretagare kombinerar high-tech och tradition
De bytte bana, från fordons- och flygindustrin till en riktig framtidsbransch – lantbruk. Årets Nötköttsföretagare Patrik Agerberg och Mikael Eriksson blandar högteknologisk innovation med traditionell fäboddrift. Tack vare ett eget system med kopoäng har de särskilt god kontroll över avel och djurens hälsostatus.
Årets Nötköttsföretagare, Patrik Agerberg och Mikael Eriksson, finns på Fjösets lantbruk, Myckelåsen i Jämtland. Basen i deras gemensamma livsverk är jordbruk och ekologisk uppfödning av dikor med cirka 200 moderdjur och rekrytering. Inriktningen är livkalvsförsäljning men de säljer också kött direkt till konsumenter och sparar även kvigor för uppfödning till slakt.
Från sina tidigare liv inom fordons- och flygindustrin har de tagit med sig innovativa system och processer, till exempel LEAN som styr mot effektivitet och hållbarhetens alla aspekter. Gamla arbetssätt kombineras med senaste tekniken, som till exempel fäboddriften där korna utrustats med GPS för att man snabbt ska hitta dem och kontrollera hur de förflyttar sig.
Det senaste projektet är en Masterlista, i grunden ett Exceldokument, som tack vare systematik och formler ger en heltäckande överblick av verksamheten, och ett avgörande underlag för aktivt urval i till exempel avelsarbetet. Alla individer finns i listan och med en egen skala poängsätts djuren utifrån till exempel horn, lynne, juver, exteriör, dikoegenskaper och klövar, som tillsammans blir en sammanvägd kopoäng.
Genom Masterlistan kan man få ut alla typer av information som stöd för rätt beslut, utveckling och optimering av verksamheten över tid.
– Patrik Agerberg och Mikael Eriksson befinner sig i den yttersta framkanten av nötköttsproducenter. De är värdiga vinnare i ett starkt startfält. Köttproduktionen i Sverige håller hög klass och Patriks och Mikaels innovationstänk är sådant som utvecklar branschen och inspirerar, säger Åsa Odell, ordförande i LRF Kött och vice förbundsordförande i LRF.
Fjösets ladugård är också byggd för att kunna ta emot större studiebesök, på övervåningen har man ett stort konferensrum med panoramafönster ner mot korna.
Årets Nötköttsföretag utses av Sveriges Nötköttsproducenter och Lantbrukarnas Riksförbund och utmärkelsen delas ut för tjugonde året i rad.