ANNONS

Arla orkar inte hänga med största konkurrenten upp – lämnar priset oförändrat i februari

Priset som mjölkproducenterna får betalt för sin mjölk inom Arla är oförändrat i februari, både för konventionell och ekologisk mjölk. Därmed följer inte Arla med sin största konkurrent, nederländska Friesland Campina som höjer priset för mjölk till sina leverantörer i morgon med motsvarande 14 öre per kg.

Mjölkpriset till Arlabönderna ligger kvar på samma nivåer som i januari. Det betyder att det så kallade a contopriset i februari blir 483,5 öre per kilo för konventionell mjölk och 550,5 öre per kilo för ekologisk.
Friesland Campina betalar från den 1 februari motsvarande 5:21 kronor per kg för konventionell mjölk.

De senaste åren har många hushåll varit tvungna att se över sin vardagsekonomi och göra aktiva val för att spara pengar, exempelvis genom att köpa billigare eller färre matvaror. Men lågprisjakten på livsmedel har dessvärre bidragit till att svenska bönder fått sämre betalt. Samtidigt leder extremväder, rekordhöga räntor och hållbarhetsarbetet på gårdarna till att maten blir dyrare att producera.

Det gör att många svenska jordbruksföretag nu har det tufft, vilket kan hota både klimatomställningen i lantbruket och försörjningen av inhemska livsmedel.

– Det bästa du som konsument kan göra för att stötta svenska bönder, stärka Sveriges livsmedelsberedskap och samtidigt bidra i omställningen för en mer hållbar produktion av mat är att aktivt välja produkter från bondeägda företag som Arla, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling
De globala mjölkvolymerna fortsätter att minska, men inte lika mycket som under tidigare månader.
Mjölkvolymerna inom EU väntas öka till följd av de förväntade säsongsmässiga uppgångarna under våren.
Dagligvaruhandeln fortsätter att återhämta sig.
Utvecklingen på de globala industrimarknaderna är stabil.
Eko: Marknaden för ekologiska produkter fortsätter att återhämta sig.
Marknadsöversikt
Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna fortsätter att minska, men inte lika mycket som under tidigare månader. Inom EU och Storbritannien sjönk mjölkproduktionen med 1,7 procent i oktober, jämfört med samma månad förra året. I USA gick volymerna ner med 0,6 procent i november, vilket var svagare än väntat. I Argentina landade siffrorna på minus 4 procent under samma månad. På Nya Zeeland och Australien ökade mjölkinvägningen i november, men det beror främst på låga siffror samma tid förra året.

Ost: Marknaden för ost är stabil.

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver i EU har varit ganska stabila. Mindre nedgångar noterades runt jul, men priserna återhämtade sig sedan till de tidigare nivåerna. Priserna på helmjölkspulver ökade något på världsmarknaden, men är fortfarande betydligt lägre än EU-nivåerna.

Smör: I Europa är marknaden för smör fortfarande lugn och välbalanserad.

Relaterade artiklar