ANNONS

Bekämpa löss och undvik virussjukdomar

Bladlusförekomsten i sugfällorna har varit relativt måttliga de senaste veckorna och det går nu att hitta en del löss i framförallt riskområden. Risken för rödsotvirus i höstsäd är störst i tidigt sådda fält där det är lätt att hitta bladlöss.

Bekämpning görs tidigast när grödan har tre till fyra blad. Följ utvecklingen i alla fält eftersom variationen och behovet av bekämpning är stor.
Uppmaningen kommer från Jordbruksverket.

Rödsotvirus i höstsäd, utnyttja tidigare erfarenheter från området.
Rödsotvirus överförs med bladlöss på hösten och symptom framträder först på våren. Då är skadan redan skedd och bekämpning inte möjlig. Det är inte alla bladlöss som bär på virussmitta, utan endast de som fått i sig smittan genom att suga på redan infekterade plantor. Odlingssäsongen 2014/2015 och 2020/2021 var angreppen av rödsotvirus i höstsäden mycket starka i södra Sverige. Även säsongen 2023/2024 förekom en del angrepp. De kraftigaste angreppen fanns i tidigt sådda fält, ju tidigare sådd och uppkomst desto större angrepp. Störst var skadorna i höstkorn och därefter höstvete. Riskfält kunde bland annat identifieras i kustnära områden, i skyddade lägen och längs gräskanter.

Orsaken till de stora angreppen var att alla följande faktorer sammanföll:
mycket stor förekomst av bladlöss
ovanligt varm och utsträckt höst
många fält med tidig sådd och snabb uppkomst

Tidpunkten är viktig – bekämpa inte för tidigt
Eventuell bekämpning kan vara aktuell från 3 till 4-bladstadiet i tidigt sådda fält. Det är endast vid stora förekomster av löss som tidigare bekämpning kan vara aktuell. Erfarenheterna från höstarna 2014, 2020 och 2023 som efterföljdes av stora angrepp av rödsotvirus, har visat att bekämpning mot löss i samband med den ordinarie ogräsbehandlingen var för tidig. Vid en stor uppförökning av bladlöss senare på hösten och tidig bekämpning när grödan endast har något enstaka blad blir långtidseffekten för dålig. Dessutom är det svårt att träffa löss som sitter långt ner på plantor i tidiga utvecklingsstadier.

Kontrollera förekomsten av löss i fälten och använd daggrader som beslutsstöd
För att bedöma behovet av bekämpning är förekomsten av löss avgörande. Kontrollera bladlusförekomsten i enskilda fält och följ informationen om fångsterna i sugfällorna i Alnarp och Ingelstorp (Kalmar) i växtskyddscentralernas veckorapporter. Observera att du måste prenumerera på veckorapporterna för att kunna ta del av denna infomation. Det är gratis och anmälan görs på hemsidan.

Det finns en engelsk temperaturmodell som kan användas som en del i beslutssunderlaget. För att en generation bladlöss ska utvecklas i grödan behövs ungefär 170 daggrader, med bastemperatur 3 grader. Den stora spridningen av virus påbörjas med den andra generationen mellan 170 och 340 daggrader. Det är tidigast i detta intervall som det eventuellt är aktuellt med behandling. Flera faktorer måste vägas in vid val av den exakta bekämpningstidpunkten. Behandling runt 340 daggrader har visat sig fungera väl i södra Sverige. Under mycket gynnsamma förhållanden för lössen kan man behöva göra behandlingen tidigare i intervallet mellan 170 och 340 daggrader. På Jordbruksverkets hemsida finns temperaturmodellen för rödsotvirus som är lätt att använda för att räkna ut temperatursumman och tidpunkten då risken är stor för allvarlig spridning av virus (startdatum = datum för uppkomst). Det finns även andra hjälpmedel, exempelvis Syngentas app BYDV Assist. Notera att denna app ger utslag redan vid 170 dagggrader, d.v.s. temperatursumman för den första generationen. Informationen från temperaturmodellerna bör alltid vägas samman med förekomst av bladlöss i de enskilda fälten. Frost och lägre temperaturer minskar aktiviteten hos bladlössen i fälten och därmed även risken för spridning av rödsotvirus.

Relaterade artiklar