Bekämpning av bomullsbladmögel
Nu är det tid att bekämpa bomullsmögel i höstrapsen.
Som vi rapporterade om i dagens webb TV nyheter så minskar torrt och varmt väder risken för bomullsmögel och enligt Växtskyddscentralen visar försöken att bekämpningen sällan är lönsam.
Men på Bayer slår man ändå ett slag för behandlingen och ska man utföra den bör man göra den år efter år då man har svårt att träffa rätt annars.
Så här lyder Bayers råd:
Tre faktorer som ger risk för angrepp
• Apotecier i fältet
• Sporspridning
• Fritt vatten
För att få ett angrepp av bomullsmögel krävs att det har bildats apotecier i fältet. Dessa stimuleras att gro under fuktiga förhållande och vid marktemperaturer över 10°C. Från apotecier sprids sedan sporer som kan infektera plantan.
För att sporerna ska kunna infektera krävs näring och fritt vatten. Näringen fås från rapsens blomblad som faller ner och fastnar, exempelvis i ett grenfäste. Fritt vatten, se bilden, ansamlas också i grenfäste. Därifrån tar svampen sig sedan in i plantan.
Rekommendation
Från Bayer är huvudrekommendationen att behandla i full blom DC 65 med:
Proline 0,4 l/ha +
Cantus 0,3 kg/ha alternativt Acanto eller Amistar 0,4 l/ha
Blandningen ger en stark lösning mot bomullsmögel och en bättre fysiologisk effekt än ren Proline.
Finns ljus bladfläcksjuka ska Proline-dosen ökas till 0,5 l/ha i en blandningsstrategi.
alt.
Proline 0,7 l/ha
Högre dos Proline används i fält där det historiskt varit starka angrepp av bomullsmögel och där man kan befara starka angrepp. Proline har mycket bra effekt på bomullsmögel vilket vi kan se från utländska försök med stora angrepp av svampen. Proline i dosen 0,7 l/ha ger också en förstärkt effekt på ljus bladfläcksjuka enligt erfarenheter från länder där problemen med ljus bladfläcksjuka är större och mer frekvent återkommande.