Information om bergkross i markbäddar
På flera håll i Sverige har man börjat ersätta naturgruset i enskilda avlopps markbäddar med bergkross som filtermaterial. JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik har därför fått i uppdrag av Havs- och Vattenmyndigheten att ta fram ett informationsblad med råd inför rening av avloppsvatten med bergkross.
Siffrorna Naturgrus är en ändlig resurs, och att ställa om från naturgrus till bergkross är ett av miljökvalitetsmålen till år 2020. Men bergkrossmaterial kan variera en del i kornstorlek och skilja sig från naturgrus när det gäller vattengenomsläpplighet.
De tekniska beskrivningar som idag används för markbäddar (Naturvårdsverkets faktablad 8147) bygger samtidigt enbart på forskning på naturgrus, som är det filtermaterial som traditionellt sett har använts. Det gör att det idag saknas tekniska beskrivningar som är anpassade för de effekter som bergkross kan ha på funktionen i en markbädd.
En preliminär version av ett informationsblad har redan tagits fram, där JTI rekommenderar att kornstorleksgränserna i dagens tekniska beskrivningar för små avlopp tills vidare ska gälla även bergkrossmaterial, men att gränserna bör kompletteras med att man mäter vattengenomsläppligheten. Förmågan att rena avloppsvatten hänger ihop med vattengenomsläpplighet i bädden.
– Men det kan vara svårt att mäta vattengenomsläpplighet i bergkrossmaterial i markbäddar på ett bra sätt. Vattengenomsläppligheten minskar när bädden belastas med avloppsvatten, medan de praktiskt lämpliga mätmetoderna för vattengenomsläpplighet baseras på mätning med rent vatten. Dessutom kan mätningar från en hög med krossat berg ge olika vattengenomsläpplighet beroende på var i högen man plockar ut det material som man mäter på, säger Elin Elmefors, projektledare på JTI.
Hon jobbar därför i sommar tillsammans med kollegor inom JTI:s avloppsgrupp med att förtydliga uppgifterna i informationsbladet.
– Vi ska undersöka hur lämpliga olika metoder är för att mäta vattengenomsläpplighet hos bergkrossmaterial och vilka gränsvärden man bör jämföra mot, och uppdatera informationsbladet med den informationen, säger Elin Elmefors.
Informationsbladet ”Rekommendationer för bergkross som filtermaterial i markbäddar” kommer att publiceras på Havs- och Vattenmyndighetens webbplats.