ANNONS

Bevaka rapsfälten när temperaturen stiger

Det kyliga vädret har gjort att förekomsten av insekter i höstrapsen är liten, men blir det varmare väder, 12–15 ˚C, bör fälten kontrolleras för rapsbaggar. Det skriver Växtskyddscentralen i ett informationsbrev till lantbrukare.

Med övergången till varmare väder blir rapsbaggarna allt rörligare. Det är i tidiga knoppstadier rapsbaggarna gör störst skada. Kontrollera framför allt fält nära övervintringsplatser som skogsområden och parker.
Förekomsten av rapsbaggar är starkt kopplad till temperaturen och vid varmare väder, börjar de flyga in i fälten från sina övervintringsplatser. Rapsbaggarna landar oftast i fältkanten och om det blir aktuellt med behandling kan det i vissa fall därför räcka med en kantbehandling.
Rapsbaggar övervintrar främst i humusrik mark i slutna busk- och lövträdsbestånd. När temperaturen på våren är 8–10 ºC kommer skalbaggarna upp ur marken. Vid 12–13 ºC kan kortare flygturer till vårblommor förekomma. Rapsbaggen söker pollen som är den huvudsakliga födan, i vilda eller odlade växter. När temperaturen på våren snabbt stiger till 14–15 ºC blir flygturerna längre och direkt till fälten. Rapsbaggar är huvudsakligen skadliga för rapsen i knoppstadiet, framförallt i tidigt knoppstadium. Honorna söker upp knoppar som är 2–3 mm stora för äggläggning.
Följ bekämpningströsklarna och motverka resistensrisken
Räkna av rapsbaggarna på flera ställen i fältet. Det är viktigt att bekämpning sätts in först när bekämpningströskeln är uppnådd. I höstraps behövs inte bekämpning mot rapsbaggar alla år. Trösklarna för höstoljeväxter är anpassade efter grödans tillväxt eftersom kraftiga plantor i god tillväxt har bättre förmåga att kompensera för angrepp av rapsbaggar än små plantor i svag tillväxt. Vid kylig väderlek kan tillväxten minska eller tillfälligt avstanna. Om kyligare perioder sammanfaller med en inflygning av rapsbaggar behöver fälten kontrolleras oftare. Undvik sena bekämpningar när rapsen börjat blomma. Rapsbaggarna gör bara liten skada vid den tidpunkten. Sena bekämpningar riskerar också att skada rapsbaggarnas naturliga fiender.

Allt färre preparat ökar risken för resistens
För bekämpning av rapsbaggar finns endast alternativen Mospilan och Mavrik. Med bara två verksamma ämnen, acetamiprid och taufluvalinat, ökar risken för att rapsbaggar utvecklar resistens. För att motverka resistensutvecklingen är det viktigt att inte använda preparat med samma verkningssätt mer än en gång per säsong.
Resistens mot ”standard” pyretroider, med svaga effekter som följd, förekommer i hela odlingsområdet sedan många år tillbaka. Med undan­tag av vissa områden har dock ­pyretroiden Mavrik fungerat bra i praktiken. Det är främst från Halland och Nordöstra Skåne som sämre effekter rapporterats tidigare år.

Bekämpningstidpunkt
DC 51–59, vid uppnådd bekämpningströskel men före blomning. Undvik sena bekämpningar eftersom rapsbaggarna då skadar plantorna mindre. En sen bekämpning kan också ge negativa effekter på framför allt parasitsteklar som parasiterar rapsbaggelarver. Stekelparasitoider är en viktig faktor för att hålla nere mängden rapsbaggar året efter.

Preparat och dos
Vid behandling använd i första hand Mospilan 0,2 kg/ha, för att minska risken för resistens hos rapsbaggarna mot Mavrik. Mospilan har 28 dagars karens. Produkten får användas en gång vartannat år i höstraps. Finns behov av ytterligare behandling använd Mavrik 0,2 l/ha.
Tänk på att det kan finnas behov att bekämpa andra insekter senare i grödan och därför är det viktigt att inte behandla i onödan och beakta valet av produkt.

Relaterade artiklar