ANNONS

Blomremsor i åkrarna har tagit sig fint

När man åker runt i åkerlandskapet i Sverige ser det på många platser lite annorlunda ut i dag jämfört med tidigare. På fleras ställen har lantbrukare besått trädor och små remsor mellan åkrar med blommande växter för att gynna insekter och andra djur.
Hushållningssällskapen har varit inblandade på flera platser och åtgärderna kan användas som fokusarelaer och liknande stöd i SAM-ansökan.
På Hushållningssällskapet i Uppsala berättar man:

– Vår naturvårdsrådgivare Petter Haldén har besök några av de blomremsor och blommande trädor hos våra kunder,  som vi har hjälpt till med SAM-ansökan för jordbrukarstöd, och som är sått med utsäde från Världsnaturfonden/WWF.

De som sådde sin ettåriga blandning med honungsört/bovete/doftklöver/blodklöver tidigt kan glädjas åt att honungsörten blommar nu. Bovetet och doftklövern verkar dock ha frusit bort i samband med köldknäppen i början av maj. I fleråriga blandningar sådda 2019 blommar gul sötväppling och rödklöver sida vid sida. I de fleråriga som såddes 2018 är det rödklöver och käringtand som dominerar. I blommande honungsört är honungsbin och jordhumlor, bägge med kort tunga, vanligast. I rödklöver däremot är drottningar av vallhumla den vanligaste humlan som man ser. Rödklövern besöks också av trädgårdshumla och åkerhumla samt mycket sällsynt av klöverhumla. Samtliga dessa besökare i rödklöver har lång tunga och är extra bra pollinatörer av rödklöverfrö och åkerböna. Dessa arter har blivit allt ovanligare under senare decennier, genom att erbjuda dem blommande rödklöver bidrar vi till att de får bättre förutsättningar att bli fler. Har du sått en fröblandning för pollinerande insekter?
Den långtungade vallhumlan är vanlig i de fleråriga blomremsorna.
Den fleråriga blomremsan med rödklöver och gul sötväppling lockar vallhumla och andra långtungade humlor
I de ettåriga blomremsorna dominerar honungsörten blomningen i juni.

Relaterade artiklar