Bomullsmögel i höstraps
Blomningen börjar komma igång i höstrapsen och med den så kommer den eviga frågan, ska jag som lantbrukare behandla mitt fält mot bomullsmögel eller inte?
Enligt Bayer finn det tre faktorer som ger risk för angrepp
• Apotecier i fältet
• Sporspridning
• Fritt vatten
För att få ett angrepp så krävs det att det har bildats apotecier i fältet. Dessa stimuleras att gro under fuktiga förhållande och vid marktemperaturer över 10°C.
Från dessa apotecier så sprids sedan sporer som kan infektera plantan.
För att sporerna ska kunna infektera så krävs näring och fritt vatten. Näringen fås från rapsens blomblad som faller ned och fastnar, exempelvis i ett grenfäste. Där kan också fritt vatten ansamlas och från grenfästet tar svampen sig sedan in i plantan.
De fungicider som används i oljeväxter ger mer eller mindre positiv påverkan på plantan, det vi i dagligt tal brukar kalla för ”greening effect”. 2014 låg ett försök i Skåne där man testade svampmedlens effekt och påverkan på skörden. Försöket bekräftade de data som finns från utlandet, att en fungicidbehandling ofta ger en positiv påverkan på skörden.
Proline var med i dosen 0,7 l/ha och gav jämfört med obehandlat 335 kg mer frö. I rena pengar om rapsen kostar 3 kr och preparat + körning kostar 540 så gav det ett netto på 465 kr/ha.