Böter för sena betalningar till lantbrukare
Ännu en gång har ett företag som köper produkter från lantbrukare fått böter för att de systematiskt betalar sina leverantörer för sent. Detta har varit ett stort bekymmer i branschen och svårt för den i sammanhanget lilla lantbrukaren att sätta press på den större uppköparen. Därför kom det nya regler för några år sedan för att hjälpa lantbrukarna och ett par fall av böter har redan delats ut.
Nu är det frukt- och gröntföretaget Grönsakshuset som har använt sig av en otillbörlig handelsmetod när de systematiskt har betalat flera av sina leverantörer för sent. Det anser Konkurrensverket som nu beslutat att Grönsakshuset ska betala tre miljoner kronor i sanktionsavgift.
Efter att ha fått indikationer om att Grönsakshuset i Norden AB använt betaltider som inte är förenliga med lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- eller livsmedelsprodukter, LOH, inledde Konkurrensverket en utredning. Företaget, som driver partihandel med frukt, grönsaker och blommor, har enligt Konkurrensverket använt sig av otillbörliga handelsmetoder vid flera tillfällen när de återkommande valt att betala leverantörer senare än vad lagen tillåter.
– I det här fallet har vi sett en utbredd och systematisk användning av sena betalningar, vilket medfört att leverantörer i praktiken har fått agera bank åt Grönsakshuset. Det är något som förbudet mot sena betalningar ska stävja då sena betalningar bland annat innebär minskad likviditet för primärproducenter och livsmedelsproducenter. En ökad likviditet ger bättre möjligheter att möta oväntade händelser och kraftigt ökade kostnader, säger enhetschef Martin Bäckström.
I ett beslut har Konkurrensverket nu fastställt att Grönsakshuset ska betala tre miljoner kronor i sanktionsavgift. Avgiftens storlek baseras på en sammanvägning av överträdelsens art, varaktighet och omfattning.
Enligt Konkurrensverkets utredning har företaget i tusentals fall betalat leverantörer senare än vad som är tillåtet enligt LOH. Överträdelsen ska ses som allvarlig eftersom de sena betalningarna skett systematiskt och under lång tid.
LOH syftar till att förhindra användandet av otillbörliga handelsmetoder i jordbruks- och livsmedelskedjan. En av de handelsmetoder som är förbjudna består i att som köpare betala sin leverantör senare än 30 dagar.
Konkurrensverkets beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm.