ANNONS

Bränslesnåla hjullastare

Bränsleeffektivare lösningar, hybridmotorer och smartare lösningar i allt från säkerhet och bestyckning till drivlinans utformning. Så ser framtiden ut för de 60-årsjubilerande hjullastarna från Volvo.
– De senaste årens utsläppskrav har bundit mycket utvecklingspengar. Nu kan vi öka fokus på övriga utvecklingsområden, säger Håkan Gustafsson, global produktmarknadschef för hjullastare på Volvo Construction Equipment.

Volvo fortsätter att utveckla det hjullastarkoncept som man själv tog fram för 60 år sedan. Exakt vad som händer på utvecklingsavdelningen i Eskilstuna kan naturligtvis inte Håkan Gustafsson avslöja, men det är ingen vågad gissning att det handlar om förfining av befintliga lösningar samt idéer som är ”utanför boxen”. Det visade Volvo inte minst när de presenterade Gryphin, en futuristisk skapelse där Volvos konstruktörer tagit fram en tänkt framtida hjullastare med hybridteknik, elmotorer i alla hjul, centrumbom och mycket mer.

Just hybridteknik är fortsatt ett intressant spår, där Volvo drar nytta av koncernens hela styrka på utvecklingssidan som även innefattar lastvagnar och bussar.

– Bränsleeffektivitet och låga koldioxidutsläpp är inriktningen. Då handlar det inte bara om motorn, utan hela maskinen med drivlina, transmission och hydraulik, säger Håkan Gustafsson.

Flera lösningar

Tänkbara teknikval är CVT, continuously variable transmission, med en kombination av mekanisk och hydrostatisk transmission, hybridteknik samt vidareutveckling av dagens hydrodynamiska transmission där Volvo redan idag är värdsledande med OptiShift som samlingsnamn för ett antal olika lösningar för bränsleffektivitet och körbarhet.

– Men det handlar även om hur man väljer att utrusta maskinen. Design av skopor för bästa bränsleeffektivitet och produktivitet. Och hur man konfigurerar maskinen bäst för olika applikationer. Kan vi guida föraren att köra så optimalt som möjligt bidrar även det!

På flera punkter kan dock Håkan Gustafsson inte svara annat än svävande. Som på frågan om Volvo tittar på att utveckla förarlösa lösningar.

– Det finns redan förarlösa truckar inom gruvindustrin och det finns en global efterfrågan för sådana lösningar. När våra kunder kräver sådana lösningar kommer vi att vara beredda att leverera. Mer kan jag inte säga i dagsläget.

Däremot är han mer konkret när det gäller Volvos arbete att förstärka ett av sina kärnvärden, säkerhet.

– Där kommer det att fortsätta hända saker, som exempelvis backradar och 360 grader runt-om-sikt på en skärm i hytten och förbättrade säkerhetsbälten. Det är också dags att vi kopplar samman våra smarta telefoner med maskinen så vi kan utnyttja potentialen att kommunicera inte bara mellan människor utan även mellan maskiner och människor.

60 år av framgång – men det började helt bakvänt

Pionjärerna på Lundbergs Mekaniska i Skellefteå och Bolinder-Munktell i Eskilstuna tänkte verkligen utanför boxen: de vände helt enkelt på en vanlig BM 36 traktor och placerade lastaggregatet över de större hjulen. H10, världens första hjullastare, var ett faktum och i år firar Volvos hjullastare 60 år.

Volvo CE har förvaltat arvet väl. Än i dag är Volvo en av världens ledande tillverkare av hjullastare och fabriken i Arvika är en av världens största och modernaste fabriker för tillverkning av hjullastare. Mycket har hänt under dessa 60 år, men här kommer ett urval av några speciella händelser under årens lopp.
L60F-30

1954:
Den första hjullastaren H10 lyfte ungefär ett ton. Inte mycket med dagens mått mätt, men konstruktionen – med chassi, motor och transmission från BM 36 – visade sig vara näst intill outslitlig och än i dag är många H10 i drift. H10 tillverkades fram till 1962.

1959:
LM 218 byggde på BM 350 Boxer och blev en långkörare som tillverkades ända fram till 1970. Med LM 218 fick Volvos hjullastare sin karaktäristiska gula färg. Nästan parallellt tillverkades även LM 222 och LM 225 med Bison- respektive Perkinsmotor.

1965:
Med LM 620 och LM 640 kom de första riktigt stora förändringarna: Power Shift transmission och fyrhjulsdrift. Redan nu jobbade Volvo systematiskt mot olika marknadssegment och anpassade maskiner och redskap till olika verksamheter.

1970:
Med LM 845 lanserades en helt ny generation hjullastare: den midjestyrda. Det gav mindre svängradie och bättre framkomlighet.

1977:
Volvos hjullastare i 4000-serien var förarvänliga och effektiva samt en ökad andel Volvokomponenter som samspelade perfekt med varandra.

1982:
Tillverkningen av Volvos sista baklastarmodell, 622 respektive 642 beroende på om den var två- eller fyrhjulsdriven, upphör.

1986:
L160 blev den första hjullastaren med typbeteckningen L som finns kvar än i dag. L står för ”loader”
och siffran angav maximal tipplast. Med tiden har tipplasten ökat för respektive modell, så den direkta kopplingen finns inte i dag.

1991:
L150 presenteras med egenskaper som än i dag kännetecknar Volvos hjullastare, som TP-länkaget och Care Cab.

1995:
ATP II lanseras där föraren själv väljer mellan fyra olika körprogram.

2001:
E-serien lanseras, en serie hjullastare som förenar produktivitet med körglädje.

2006:
Volvos egenutvecklade system för avgasrening, V-ACT, Volvo Advanced Combustion Technology, i nya F-serien uppfyller de allra senaste avgaskraven, Tier III.

2011:
G-serien är utrustad med den nya och renare Steg IIIB-motorn, samtidigt har motorns effekt och vridmoment ökat radikalt. Kraftigare hydraulpumpar ger både bättre bryt- och lyftkraft.

2014:
Nya H-serien fasas in med maskiner som är utrustade med de nya Steg 4-motorerna samt en rad finesser som tiltbar hytt på L150H till L250H.

Relaterade artiklar