ANNONS

Brexit minskar brittiskt kött i UK

Nu börjar fler och fler effekter av Brexit visa sig inom lantbrukssektorn. Många tror att när ett land lämnar EU och så b lir det fördelar för den inhemska produktionen på hemmamarknaden då tullar och administration försvårar för konkurrerande import.
Men det kan faktiskt bli precis tvärt om.
Landbrugsavisen rapporterar om ett fall denna veckan som berör den brittiska livsmedelskoncernen Eastbrook Organic Meats. De har under flera decennier slaktat grisar i Storbritannien och skickat en del av dessa till Tyskland för produktion av korv. En stor del av denna korv har gått tillbaka till Storbritannien och sålts där.
Tack vare Brexit har detta upplägg fördyrats betydligt till följd av ökad administration och Eastbrook Organic Meats köper nu i stället griskött från danska slakterier för korvproduktionen i Tyskland.
Detta medför att det blir danskt i stället för brittiskt griskött i korvarna som säljs i Storbritannien.
Enligt uppgift från Eastbrook Organic Meats skulle korvarna bli cirka 6 procent dyrare i butik om man fortsatt på det gamla vanliga sättet.
Även exporten av brittiska livsmedel till EU har minskat betydligt, minus 75,5 procent, eller en minskning av ett exportvärde på 750 miljoner pund.

Relaterade artiklar