ANNONS

Brist på nötkött i EU

Produktionen av nötkött i EU är i fritt fall. På ett år har slakten av nötkreatur i EU minskat med 21 procent. En av anledningarna är att mycket nötkött kommer från mjölkbesättningar och då mjölkkor hela tiden avkastar mer mjölk minskar antalet djur konstant, trots bibehållen mjölkproduktion. 

Det finns flera faktorer till att nötköttsproduktionen minskar. Sjukdomar som blåtunga och mul- och klövsjuka påverkar negativt och i kombination med stöd till lantbrukare som avvecklar sin produktion minskar det ytterligare.
Många äldre mjölkproducenter med mindre besättningar går ofta över till dikor innan de upphör helt med sitt lantbruk. Dessa äldre producenter blir färre och färre i EU och därmed minskar produktionen även från de rena köttbesättningarna.
Det finns många stöd för att hålla betesmarker öppna i EU men på flera håll är det svårt att få till rationella besättningar inom nötköttsproduktion.

Relaterade artiklar