ANNONS

Bygg på rätt sätt

När det är lite tuffare tider kommer det alltid fram nya sätt att göra saker på, sätt som minskar kostnaderna. Det gäller inte minst när det handlar om lantbruksbyggnader.
Men när man ska spara in kostnader för ett bygge gäller det att spara på rätt ställe så att inte produktionen blir lidande i form av exempelvis större arbetskostnader, sämre djurmiljö eller liknande.
Det berättar byggnadsrådgivare John Sørensen på Byggningskontoret Nord i Danmark. Han har lång erfarenhet av att hjälpa lantbrukare med byggnadsrådgivning och berättar om ett stort fel som många lantbrukare gör.
– När man begär in ett anbud på ett bygge gäller det att man ställer upp en exakt kravspecifikation över vad man verkligen vill ha. De flesta ger byggfirmorna fria tyglar att konstruera och offerera och då blir ju inte de offerter man får in jämförbara.
Enligt honom är det framförallt grisproducenter som är lite vaga i sin planering medan mjölkproducetner i större utsträckning vet vad de vill ha för typ av byggnad och konstruktion.
Enligt John Sørensen ska man begära in anbud från minst tre olika firmor inför ett planerat stallbygge.

Relaterade artiklar