Bygg rätt maskinhall
För att uppföra en perfekt maskinhall bör man alltid bygga två gånger, för att lära sig av misstagen. Men det är naturligtvis en utopi och därför har den tyska lantbrukstidningen listat några viktiga punkter vid hallbygge på gårdar. Några bra råd att ta med sig innan bygget sätter igång.
Sätt av tillräckligt med tid för nybygget För bygget av en hall bör man räkna med nio till tolv månader från planering till färdigställande. Observera företagets säsongsmönster. När måste hallen vara säkert färdig så att den ska kunna användas enligt plan?
Använd professionell rådgivning. Nyttja erbjudanden från fristående rådgivare eller myndigheter. Där erhålls neutral information. För planering av hallen behövs en professionell planerare. Det kan vara en fristående arkitekt, men även en konsult från ett företag. Företagskonsulter har ofta mer erfarenhet, men rekommenderar ofta sina egna produkter för bygget.
Bestäm funktionen för den nya hallen. Vad ska den nybyggda hallen användas till? Är det enbart till maskiner eller det ska gå att lagra grovfoder, gödsel eller spannmål i den? Observera att både storleken och funktionen för hallen måste passa, detta gäller även för dörrar och portar.
Fastställ hallens plats. I början bör man prata med sin handläggare och klargöra följande frågor: Är marken lämplig på den planerade platsen, eller finns det kablar eller annat i marken? Kan grannar invända mot bygget eller senare orsaka problem? Behövs speciella utlåtanden om skydd mot ljud- eller damm?
Planera hallen i rätt storlek. En ny hall bör idealt sett ha en livslängd på flera decennier. Planera därför även för framtiden. Vad behöver du om tio eller femton år? Planera tillräckligt med utrymme runt hallen så att leveranser med lastbil kan göras till hallen. Tänk också på förhand om du vill utöka den planerade hallen om några år på grund av företagets utveckling.
Var försiktig med egna insatser vid hallbyggnad. Har du tillräckligt med tid, förutom din dagliga verksamhet, för att hantera bygget? Anlita en professionell byggledare, eftersom denne kan bedöma processerna vid hallbyggnad bättre, bedöma byggfel och kvaliteten på byggutförandet samt eventuellt upptäcka fel redan vid skapandet.
Om du behöver el, vatten, avlopp och värme i hallen, planera dessa för nybygget. Planera hellre ett eluttag för mycket än ett för lite. Eftermontering blir vanligtvis dyrare och krångligare. Tänk också på tillräcklig belysning. En ljusnock eller en ljusremsa i väggen ger naturligt ljus under dagen. LED-lampor förbrukar lite ström. Tänk på tillräckligt med strömbrytare för belysningen. Strålkastare utomhus underlättar arbetet när det blir mörkt tidigt. En liten strålkastare med en närhetssensor gör vägen till hallen säkrare. Sanitära anläggningar i hallen är lämpliga om hallen inte är belägen på företagets ordinarie område.
Beakta isolering av den nya hallen Den enklaste takbeklädnaden är profilerade plåtar. Den som har mycket eget trä kan också använda träpaneler, men de kräver mer underhåll över åren. För att undvika extrema temperaturer i hallen måste ytterskiktet isoleras. Med hjälp av sandwichpaneler skyddas hallen mot höga temperaturer på sommaren och låga temperaturer på vintern.
När portar väljs för hallen bör följande bekatas: Hanterbarhet, med ökad bredd blir rullportar tyngre, sektionportar kan öppnas och stängas med fjärrkontroll. Rullportar är svåra att isolera, sektionportar finns även isolerade. Skadedjursäkra portar är lämpliga för hallar där foder eller spannmål lagras. Vid stora hallar är det bra med gångdörrar på flera ställen, det minskar gångsträckorna.
Vid bygget av hallen är arbetsmiljön viktigt, eftersom byggherren ansvarar för att byggarbetsplatsen säkras. Tänk därför på en byggförsäkring.