Danskt lantbruk riskerar drivhusgasskatt
Det har tagits fram ett förslag i Danmark som innebär att lantbruket ska betala en avgift för den koldioxid som släpps ut. Bakgrunden är det krav som landet har mot EU att minska koldioxidutsläppen med 39 procent fram till år 2030. Nedskärningen gäller sektorer som inte står under kvot-sektorn, det vill säga lantbruk, tung transport och uppvärmning av fastigheter.
Avgiften ska grundas på nettoavgången av koldioxid från olika näringsgrenar och för en mjölkko skulle prislappen bli 1 270 danska kronor per år, för att ta ett exempel. Beräkningen bygger på kons koldioxidutsläpp i form av gödsel, samt konsumtion av mjölk och kött från kon minskat med den koldioxid som binds när grödan växer som blir kons foder. Liknande beräkningar finns för andra animalieproduktionsgrenar och växtodlingsgrenar. Ett annat exempel är veteproduktion som också har en miljöbelastning och en prislapp på 495 danska kronor per hektar och år. Detta avser höstvete och vårgrödor har generellt större koldioxidavgång. Viktigt att notera är att själva växten binder koldioxid men odlingen av grödan i form av insatser och drivmedel tillför koldioxid.
Förlaget har mötts med hård kritik från lantbrukets egna organisationer som anser att det handlar om en stor extra skatt.
Det rapporterar Effektivt Landbrug.