ANNONS

DataLogisk och Claas i samarbete

Med den direkta kopplingen mellan Näsgård växtodlingsprogram och CLAAS TELEMATICS i exakthacken eller skördetröska kan du överföra skördedata direkt till Näsgård Kartprogram – det är enkelt och tidsbesparande att överföra och därefter analysera skördedatan. Det är vad Mikael Jönsson startade med förra sommaren.

Strax utanför Ystad finner vi J & J Lantbruks AB. Här drivs ett lantbruk på 265 ha med fokus på växtodling och mjölkkor. Gården har använt Näsgård växtodlingsprogram sedan många år tillbaka för att registrera vad som görs på gården men även för att digitalisera arbetsflöden.

Mikael Jönsson är en av delägarna av företaget som har använt sig utav Näsgård. Då de inför skörden förra året investerade i en ny CLAAS Lexion tröska utrustad med CLAAS TELEMATICS blev programmet uppdaterat med modulen som sköter datautbytet mellan Näsgård och CLAAS TELEMATICS.

Utökad lönsamhet med enkel uppföljning

Mikael Jönsson säger om modulen:
– Jag kan på ett enkelt sätt se om jag har fått utväxling för mina åtgärder och vad vi har haft för fördel utav dem, säger Mikael. – Framför allt vill vi kunna följa upp styrda insatser via styrfiler och för att se om rätt beslut togs. Nu när vi är i ett läge med ovanligt höga priser på insatsvaror, behovet av att få ut dessa på rätt ställe har aldrig varit högre, nu gäller det att ha rätt verktyg i lådan.

Överföringen mellan Näsgård och CLAAS TELEMATIC går på båda hållen. Fältuppgifter och fältgränser laddas upp till CLAAS från Näsgård och skördedata laddas med från CLAAS till Näsgård, detta sker helt direkt över nätet, utan att behöva använda ett USB-minne, vilket sparar tid och uppgifterna ligger direkt på rätt plats i programmen. Dessutom sparade tillsammans med andra typer av kartor och därmed möjliga att jämföra med till exempel markkarteringsuppgifter.

Tidigare hade de en skördetröska utan möjlighet till skördekartering, men nu ser Mikael förhoppningen om att få en utökad lönsamhet i att styra åtgärderna till rätt plats. Det känns extra viktigt eftersom det på J & J Lantbruks ABs arrondering finns väldigt omväxlande jordar.

– Det är allt ifrån lera, mossjord till grusbackar, berättar Mikael och fortsätter – Om jag gör en åtgärd kommer jag framöver förhoppningsvis få ett tydligt kvitto på detta genom skördekarteringen.

Mikael har använt Näsgård MARK och KARTA i många år och ser att de absolut största fördelarna med detta är att det är väldigt utbyggbart.

Här har man utnyttjat möjligheterna att lägga till modulerna Lagerstyrning och Kemikoll. – Genom att lägga till dessa moduler har vi verkligen utvecklat vår växtodling, avslutar Mikael Jönsson.

Relaterade artiklar