ANNONS

Delade meningar om sanktioner

Lantbruksmaskiner och reservdelar till dessa är undantagna vad gäller EU:s sanktioner mot Ryssland. Trots det är det flera lantbruksmaskintillverkare i Europa och USA som bojkottat den ryska marknaden för att sätta press på Putin samt stötta Ukraina.

Men alla har inte gjort det. Tyska Claas har kört sin tröskfabrik i Ryssland under hela konflikten. Den bygger tröskor av komponenter som kommer från Claas anläggningar i Tyskland. Produktionen i Ryssland går visserligen på reducerad kapacitet enligt Claas presschef Mathias Mumme.
Andra företag som varit på plats i Ryssland under hela konflikten är franska Kuhn, med egen fabrik i landet samt tyska Ropa som sålt maskiner dit.
Nu kommer information om att även Kverneland börjar sälja lantbruksmaskiner till Ryssland igen. I en intervju i danska Maskinbladet berättar representanter för Kvernelands maskinfabrik i Danmark att de inte på något vis vill stötta Putin i sitt krig mot Ukraina, men att de vill se till så att livsmedelsproduktionen fungerar i landet.
Men det finns lantbruksmaskintillverkare som anser att sanktionerna mot Ryssland ska hållas.
– Svenska Väderstad har valt att inte sälja maskiner till Ryssland och vi håller fast vid det, berättar Bo Stark på Väderstad.
Sanktioner, som är riktade mot regimen i ett land, slår naturligtvis även mot befolkningen. Effekten av sanktionerna är att minska Rysslands krigskassa och därmed försvåra för deras angrepp mot Ukraina. Många anser det viktigt att företagen i väst står enade, men så är inte fallet.
Framförallt tyska företag har varit mindre drivande vad gäller dessa sanktioner.
Bland andra tyska lantbruksmaskintillverkare som fortsatt sälja produkter till Ryssland kan nämnas Amazone.
Tyskland var i början även motståndare till att upphöra med importen av stål och gas från Ryssland men fick ge sig på den fronten.
Amerikanska företag har hållit en hårdare ställning mot Ryssland och det finns som exempel inga indikationer på att John Deere opererat där sedan invasionen. Däremot kan det hända att lite alla möjliga fabrikat hamnar i Ryssland då Indien, Kina och Turkiet fortsatt handlar med Ryssland och Västvärlden handlar med dessa tre, i kombination med att alla multinationella maskintillverkare har egna fabriker i dessa tre länder.

Relaterade artiklar