Det konventionella lantbruket konkurrerar ut det ekologiska på alla fronter
Om 20 år finns det inget som heter ekologisk produktion. Om det är den danska lantbrukaren Svend Olav Bengtson på Jylland övertygad.
När han övertog lantbruket år 2019 efter sin far sa han att det ekologiska lantbruket skulle bort, men ekonomin sa en annan sak.
Lantbruket hade varit ekologiskt sedan är 2010 och när Svend Olav Bengtson övertog det var det fortfarande lönsammast att fortsätta så. I dag stämmer det inte och gården ställs om till konventionell drift.
– Vi vill vara med och bidra till framtidens lantbruk vad gäller klimat och miljö och med dagens teknik är det konventionella lantbruket bättre och hållbarare, konstaterar Svend Olav Bengtson i en intervju i danska Effektiv Landbrug.
Lantbruket är på 1 000 hektar växtodling och 400 av dessa körs konventionellt från och med i år.
Resterande läggs om till konventionellt säsongen 2024/2025 till följd av befintliga stödavtal.
Beslutet att ställa om till konventionellt togs för två år sedan.
Beslutet är inte märkligt. Den ekologiska produktionen minskar i både Sverige och i Danmark just nu och intresset för att köpa ekologiska livsmedel minskar i snabb takt. Det har på senare tid kommit många andra val i butikshyllorna som närproducerat och svensktmärkt.
Med tanke på att det konventionella lantbruket hela tiden får hårdare regler vad gäller tillförsel av växtskyddsmedel och gödsel samt kan utnyttja modern teknik för att minimera insatserna och optimera avkastningen blir miljöbelastningen allt mindre och tillförda resurser i förhållande till skörd blir långt mindre i den konventionella driften jämfört med i den ekologiska.
Svend Olav Bengtson berättar i artikeln i Effektiv Landbrug att den ekologiska produktionen varit en viktig och bra brygga för att driva det konventionella lantbruket i rätt riktning men att den ekologiska produktionsformen inte längre fyller någon funktion.