Bättre djuromsorg för grisar i Danmark – nytt djuromsorgsmärke
Nyligen publicerade vi nyheten om lanseringen av det nya statliga djuromsorgsmärket. I det här nyhetsbrevet kan du läsa mer om varför det nya märket införs och hur systemet fungerar för kategorin griskött. Se bilder från lanseringen på en grisproduktion på Själland, där bland annat den danska livsmedelsministern deltog i festligheterna medan en stjärnkock lagade läckerheter av griskött med 3 hjärtan.
Konsumenterna vill ha bättre djuromsorg och transparens i primärproduktionen
Djuromsorgen kan inte avläsas på ett paket kött i kyldisken i affären. Ett nytt statligt djuromsorgsmärke i Danmark ska hjälpa konsumenterna att få bättre insikt i produktionsförhållandena, och det börjar med grisköttet.
Det nya statliga djuromsorgmärket är ett samarbete mellan den danska staten, livsmedelsbutiker och Landbrug og Fødevarer, och ska upplysa konsumenterna om hur djuren har det i primärproduktionen med hjälp av ett märkningssystem för djuromsorg i tre nivåer. En ny undersökning från Landbrug og Fødevarer visar nämligen att 2 av 3 konsumenter i Danmark vill att dagligvaruhandeln ska tydliggöra produktionsförhållandena för djuren.
En djuromsorgsanalys som genomförts av EU bekräftar detta och undersökningen fokuserar också på konsumenternas betalningsvilja. Här visar det sig att danskarna är särskilt villiga att betala extra för produkter som bidrar till en bättre djuromsorg. Det är bara Sverige, Holland och Luxemburg, som har en större betalningsvilja än Danmark.
Trots den höga betalningsviljan är realiteten dock en annan när konsumenterna fattar sina inköpsbeslut vid kyldisken. Det visar en ny undersökning där Gallup för Landbrug & Fødevarers räkning har frågat 2 982 danskar om vilka kriterier de hade senast de handlade. Endast sex procent svarar att djuromsorgen är en parameter som har betydelse för deras köp. I dag söker danskarna efter kött från Danmark när de vill ha kött som producerats med god djuromsorg. Men ”danskt” täcker också in många andra kvaliteter än god djuromsorg, t.ex. livsmedelssäkerhet och kort transporttid.
Märket är indelat i tre nivåer där kött som uppfyller de striktaste kraven märks med tre hjärtan. Landbrug og Fødevarer har varit med och infört märket och adm. direktör Karen Hækkerup berättar om hur märket kan göra en reell skillnad och bidra till att höja nivån för många hundra tusen grisar.
En festlig dag i de tre hjärtanas namn
Lanseringen av djuromsorgsmärket firades hos grisproducenten Mikael Nielsen på hans gård på Själland, som bidrar till produktionen av det kommande djuromsorgsmärkta grisköttet. På plats fanns den danska pressen, viktiga nyckelpersoner i branschen från de medverkande livsmedelskedjorna samt representanter från slakterisidan.