ANNONS

Dubbelt så många barn i världen får gratis skolmjölk

Den 30 september firas Skolmjölkens dag över hela världen. En ny analys visar att det är dubbelt så vanligt idag som för 15 år sedan med kostnadsfri mjölk i skolor.
Skolmjölkens dag instiftades för 15 år sedan av FNs livsmedels- och jordbruksorganisation FAO för att uppmärksamma hur viktig skolmjölken är för att undvika undernäring och främja sunda matvanor hos barn. En analys av FAOs undersökning om skolmjölksprogram visar att under den tiden har de elever som får gratis mjölk i skolorna fördubblats.
– Det är glädjande att allt fler världen över inser betydelsen av mjölk och mjölkprodukter i en sund och balanserad kost, säger Kerstin Wikmar, legitimerad dietist på LRF Mjölk. Även i Sverige är det grundläggande med skolmjölk för att barnen ska få i sig tillräckligt med näring.
Studier från Högskolan i Kristianstad visar att mjölk till maten är extra viktigt för barn som äter små portioner eller inte hinner få i sig mat så det räcker på lunchrasten. Mjölken behövs för att barnen ska få tillräckligt med bland annat kalcium, vitamin B12 och magnesium.
Även Livsmedelsverket menar att ett enkelt sätt för barn mellan 2 och 18 år att få sig tillräckligt mycket kalcium och vitamin D är att äta eller dricka 5 deciliter magra mjölkprodukter per dag.
– Alla barn är värda gratis skolmjölk, säger Kerstin Wikmar. Mjölk innehåller 18 av 22 näringsämnen som vi behöver varje dag och ger stor näringstrygghet. I länder där det råder brist på mat kan skolmjölken vara en livsviktig näringskälla för många barn.
Fakta:
• Det vanligaste dryckesalternativet till mjölk är vatten (81 procent), juice (54 procent) och kolsyrade drycker (47 procent)
• I Frankrike rekommenderas 3-4 mjölkprodukter per dag, varav en bör serveras till skollunchen.
• Den genomsnittliga konsumtionen är 9 dl per elev och vecka.
• Den vanligaste skolmjölksprodukten är chokladmjölk, följt av helmjölk och mellanmjölk.
• I Turkiet, Rumänien, Nya Zeeland, Botswana, Vietnam, Island och Sverige får alla elever skolmjölk. I Norge 60 procent, Danmark 50 procent, Irland 6 procent och Tyskland 6 procent.

Relaterade artiklar