ANNONS

Fler Ekokalvar dör

Dödligheten hos ekologiska kalvar är generellt högre jämfört med i konventionella besättningar. Det är danska Seges som gjort denna analys i mjölkbesättningar under åren 2005 till 2015.
Det är framförallt under de första två månaderna av kalvens ålder som dödligheten är markant högre för ekologiska kalvar men även kalvar över 4 månader, som går på bete, har högre dödlighet jämfört med konventionella.
Generellt är kalvdödligheten 3 till 4 procent under de första levnadsmånaderna under vintern men bara 2 procent på sommaren. För ekologiska kalvar är dödligheten 0,5 procent högre vid båda årstiderna.
På Seges förklarar man det med att ekologiska kalvar går på bete då dödligheten bland ekologiska kalvar är mindre under perioden januari till maj jämfört med juni till december.
Värst drabbad är en ekologisk kalv som föds i mars och går ute på sommaren. Då är dödligheten som högst under augusti till oktober då kalven är 6 till 8 månader.

Relaterade artiklar