ANNONS

Eld räddar äppelskörden

Under söndagen noterade odlingspersonalen på Solnäs gård på Kiviks Musteri att det skulle komma att bli minusgrader under natten till måndagen. Något som satte igång ett hektiskt arbete med att förbereda för eldning för att hindra äppelblommorna att få frostskador, något som skulle kunna ge förödande konsekvenser för årets äppelskörd.

Våren är en känslig tid för äppelträd. När blommorna väl har slagit ut är träden ytterst känsliga för frostnätter. I bästa fall orsakar frosten bara streck på de kommande äpplena, också kallat slips, men i värsta fall uteblir äpplena om blommorna dör.

På Kiviks Musteri följs därför väderutvecklingen extra noga under perioden från det att blommorna slår ut till och med maj, då det alltid brukar vara minst en frostnatt. Helgens idoga regnande på västra sidan av Skåne har sänkt temperaturen i jorden, vilket gör att den inte alstrar värme nattetid som den annars kan göra om dagarna är varma.

Under veckan noterades alltså att lufttemperaturen såg ut att bli runt -1 under natten mot måndagen. Detta i kombination med den nedkylda jorden gjorde att odlingspersonalen ansåg att eldning skulle bli nödvändig för att inte riskera skörden.

– Vi var fyra personer som samlades klockan 3 inatt och eldningen påbörjades klockan 4. Under timmarna fram till morgonen eldade vi 25 halmbalar runt om i odlingen. Det är av yttersta vikt att de är utplacerade på helt rätt ställe i odlingen för att röken ska föras med vinden in i odlingen och inte på fel håll. Det är röken som gör att värmen bibehålls i odlingen, därför eldar vi fuktiga halmbalar då dessa ger bäst rökutveckling, förklarar Kiviks Musteris Odlingschef Jan Flemming Jensen.

Vid Kiviks Musteris äppelodlingar har man planterat så kallade lähäckar. Dessa har flera olika syften; de skapar ett vindskydd och ett bra klimat som gör det till en miljö där insekter trivs, vilket gynnar den biologiska mångfalden. Därtill så bibehåller de också eldningsröken i odlingarna, samtidigt som frosten tillåts att rinna ut, då häckarna är uppklippta i botten.

Det är främst vid odlingen på Solnäs Gård utanför Lund som eldning brukar bli aktuellt. I Kivik ligger odlingarna precis vid havet som gör att det är kallare och att träden därför blommar senare. Detta har positiv effekt, då det automatiskt då också hinner bli varmare även på nätterna och risken för en kall natt minskar.

Kiviks Musteri är en av Sveriges största fruktodlare och har över 200 000 äppelträd i sina odlingar i Skåne.

Relaterade artiklar