ANNONS

Elmia Lantbruk slår rekord

Med endast en dryg vecka kvar till Elmia slår upp portarna för årets lantbruksutställning gör vi ett litet nedslag om vad det kommer att innebära för besökaren.
Tillströmningen av utställare till Elmia Lantbruk Maskin & Fält är stor och Elmia har därför beslutat att uppföra en extra hall för att få plats med alla montrar. Den heter Hall F och är på 1 500 kvadratmeter.
Med denna mässhall blir den totala utställningsytan hela 23 500 kvadratmeter och antalet utställare 230 stycken. Det är en ökning med drygt 10 procent vad gäller ytan och nästan 20 procent vad gäller utställarna jämfört med förra Maskin & Fält som var för tre år sedan.
Maria Lindsäth är projektledare för mässan och hon berättar att en intressant nyhet för årets Maskin & Fält är att den utökats med företag inom spannmålshantering. Detta är perfekt med tanke på att spannmålspriserna just nu går upp och intresset för utrustning inom detta ökar bland lantbrukarna.
– Ett annat område som har expanderat är energiområdet. Det finns företag inom biogas, vindkraft, bioenergi och solenergi med som utställare.
Förutom utställningshallarna finns det ett utomhusområde på ca 1 000 kvadratmeter som är tillägnat teknikdemonstrationer inom energiområdet. Guidade turer sker två gånger om dagen. Inne i C-hallen finns ett Energitorg där energirådgivare är samlade för att kunna bemöta besökarnas frågor.
– För att göra energisatsningen komplett har vi även föredrag i kongresshuset. Under dessa föredrag kommer bönder som satsat på olika energilösningar som vindkraft, biogas, med mera att delge sina erfarenheter och tankar kring satsningen.
Hela Elmias satsning inom energi sker i samarbete med LRF och LRF Konsult.
En annan stor satsning som genomförs på mässan är Säkerhet i Lantbruket. Dels görs en generell informationssatsning under alla mässans dagar. Besökare kan gå runt på mässan och ta del av information och se smarta produkter och tjänster som hjälper till att göra gården säkrare. Denna satsning görs i samarbete med ett femtontal utställare på mässan. Här medverkar bland annat Lantmännen Maskin, Arbetsmiljöverket, SLA, LOFT och Wip.
– Under onsdagen den 21 oktober gör vi en speciell satsning mot naturbruksgymnasier årskurs 2 och 3. Eleverna bjuds in till ett speciellt program på temat säkerhet. I dagsläget är det cirka 200 elever anmälda till denna dag.
Som andra aktiviteter kan nämnas utmärkelsen Årets Nyheter och Årets Arbetsmiljöprodukt. Stor vinnare i år är Akron-Maskiner som får ta emot utmärkelsen Årets Nyhet för två av företagets produkter; Akron Twintork och Akron Flisförråd typ M. Den sistnämnda får dessutom priset Årets Arbetsmiljöprodukt. Även DataVäxt tilldelas båda utmärkelserna för sin produkt RTK-GPS Plogstyrning. De två andra Årets Nyhet tilldelas Rekordverken för sin nya spridningsteknik på tröskor, Rekord Maxi Exakt och Överums Wing Jet 4024.
– Det är många företag som skickat in bidrag, men för att vinna krävs att företagen presenterar tekniska lösningar som juryn bedömer är ett viktigt kliv framåt i utvecklingen. Dessutom måste lösningarna vara helt nya på den svenska marknaden, de får alltså inte på något sätt lanserats i Sverige tidigare, säger Maria Lindsäth, programansvarig Elmia Lantbruk Maskin & Fält.
En nyhet i år i är att besökarna på mässan har möjlighet att välja sin favorit bland de produkter som får utmärkelsen Årets Nyhet. Besökarna röstar med SMS under mässan och utmärkelsen Besökarnas Val presenteras fredagen 22 oktober.
Men även om mässan utvecklats med många nya teman och arrangemang är naturligtvis maskinnyheterna huvudnumret. Här presenterar vi kortfattat lite av vad som visas upp på Elmia Lantbruk Fält & Maskin den 20 till 23 oktober.

Lantmännen Maskin kommer att visa flera maskinnyheter på mässan. En av de största rent effektmässigt är nya Fendt 939 Vario. Det är en traktor med helt ny motor med SCR-teknik. Den ger som mest 291 kW (396 hk).

En utställare som behöver en stor monter är Söderberg & Haak. Från och med i år marknadsför de även Case IH Axial Flow. Det innebär att de behöver ha plats för två tröskor i sin monter, inklusive New Holland. Dessutom har de blivit generalagenter för brittiska JCB. De tillverkar inte enbart anläggningsmaskiner utan har även mycket för lantbruket.

Även om teleskoplastaren JCB 515-40 är liten och kompakt är hytten bekväm.

Även om teleskoplastaren JCB 515-40 är liten och kompakt är hytten bekväm.

Swift är en nykonstruerad kultivator från Väderstad, avsedd för grund till medeldjup jordbearbetning. Dragkraftsbehovet är lägre än för en tung kultivator men arbetsresultatet mycket gott. Swift kombinerar ett ypperligt arbete med hög kapacitet och god ekonomi. Den helt färska kultivatorn är avsedd för grund till medeldjup kultivatering i intervallet 5–15 cm. Arbetsdjupet på Swift positionerar sig därmed som ett mellanting av arbetsdjupen hos Carrier och Cultus. Känntecknande för Swift är en mycket hög kapacitet. Maskinens dragkraftsbehov är relativt lågt och maskinen är alltså en kostnads- och energieffektiv skapelse. Trots lågt energibehov gör Swift ett fullgott arbete. Kultivatorn blandar in halm och skörderester på ett optimalt sätt och ger samtidigt ett bra bruk för vidare bearbetning eller sådd. Fyra rader vibrerande pinnar sköter blandning av skörderester och jord och resultatet är imponerande högt. Bakom pinnarna kommer utjämnartallrikar som lämnar markytan jämn men inte fullt återpackad. Swift är emellertid förberedd för att koppa en Rollex- eller Rexiusvält efter kultivatorn för att därmed öka återpackningen när behov och förutsättningar finns. Swift-kultivatorn är ett exempel på banbrytande nytänkande i maskinkonstruktion. Den byggs med senaste tillverkningsteknik, med få komponenter och är enkel i sin konstruktion. Tre olika storlekar finns; 5,6, 7,2 samt 8,7 meter.

Kverneland blir en intressant spelare på Elmia i år. Man har brutit kontakten med Lantmännen Maskin och upprättat ett helt nytt återförsäljarnät över Sverige. Den norska maskintillverkaren har även gjort stora ändringar vad gäller tillverkningen, vallmaskinsfabriken i Nederländerna är såld och ett samarbete har startats med italienska Gallignani. Fabriken i Danmark, där Kverneland tillverkar slåtterkrossar har man dock kvar. Därifrån kommer bland annat den bogserade maskinen 4300 med arbetsbredd upp till 3,6 meter.

Allt behöver inte vara stort. I Kvernelands monter finns även denna burna växtskyddsspruta från Rau.

Kongskilde Överum visar nya Wing Jet. Rampspridaren Överum Wing Jet med upp till 24 meters arbetsbredd blir till 2011 års modell utrustad med ny elektronik för styrning och kontroll. Det nya systemet K-Plus, kan enkelt anslutas till traktorns GPS-utrustning som håller reda på var maskinen har spridit gödsel. Utrustningen kan programmeras för automatisk avstängning och tillslag av rampens fyra delar med valfri grad av överlappning. På så sätt kan mistor såväl som dubbelgödsling med liggsäd och tröskproblem minimeras. Med denna teknik får lantbrukaren möjlighet att gödsla med full giva ända ut till fältkanten och dessutom automatisk anpassning till sneda vändtegar, åkerholmar mm. Föraren kan koncentrera sig på körningen utan att behöva fundera på när det är lagom att stänga av och starta spridningen. Denna precisionsgödsling sparar gödsel, ger jämnare kvalitet på skörden, lägre tröskkostnader och underlättar för föraren. Gödseln utnyttjas optimalt.

Jönköpingsbaserade Rosenqvist Maskin har inte långt till Elmia. På mässan visdar de Deutz-Fahr Agrofarm TTV. Steglösa traktorer ner till 74 kW (100 hk). Den steglösa transmissionen tillverkar Same Deutz-Fahr själva i Triviglio, Italien. Enkelt utryckt är det en automatisk powershift med lameller och en hydrostat som jämnar ut farten mellan stegen. Föraren kan välja mellan två hastighetsområden, fält och transport. I fältläget, 0,1–24 km/h körs traktorn nästan helt mekaniskt i transmissionen i det viktiga området 5–18 km/h. Genom att hydrostatdelen inte är verksam här minskas bränsleförbrukningen. Samma sak gäller i intervallet 10–38 km/h i transportläget, 0,1–40 km/h. Toppfarten 40 km/h nås redan vid 1 800 rpm på motorn. Det ger 20 procents bränslebesparing jämfört med att åka i 40 km/h vid 2 100 rpm på motorn. Med ett vred i förarhytten väljer föraren om motor och transmission ska prioritera bästa bränsleekonomi eller maximal dragkraft vid körning. På fram/backspaken till vänster om ratten kan föraren med knappar välja hur snabbt traktorn ska byta färdriktning, i fem steg.

Maria Lindsäth projektledare för Elmias lantbruksmässor.

Relaterade artiklar