En fjärdedel av slakten kommer från gårdar i Skåne
Cirka 25 procent av den slaktade kvantiteten av nötkreatur, gris samt får och lamm kommer från gårdar i Skåne. Fem procent av slakten består av djur från de fem nordligaste länen. Det visar den senaste statistiken över animalieproduktionen.
Slakt av gris dominerar i de flesta länen. I Skåne, Blekinge och Västmanland stod slakten av gris för mer än 75 procent av den slaktade kvantiteten. I Södra Sverige dominerar slakten av nöt i Jönköpings och Kronobergs län där 95 procent respektive 75 procent av slakten bestod av nötkreatur. Andra län med hög andel slakt från nötkreatur är Jämtlands, Västernorrlands och Dalarnas län.
Det län där andelen slaktad kvantitet från får är störst är Gotland med 4 procent.
En tredjedel av nötköttet kommer från gårdar med mjölkkor
Den slaktade kvantiteten av nötkött fördelas mellan:
45 800 ton från företag som har mjölkkor
68 500 ton från företag som har kor för uppfödning av kalvar
25 200 ton från företag som inte har några moderdjur, det vill säga företagen har köpt ungdjur främst handjur från företag med kor som de sedan föder upp till slakt.
För de företag som har moderdjur har slakten delats upp efter besättningsstorlek. För de företag som har kor för uppfödning av kalvar dominerar slakten från mindre besättningar medan förhållandet är det motsatta för företag som har mjölkkor. Drygt 19 procent eller 26 100 ton av den slaktade kvantiteten kom från gårdar med besättningar mellan 1 och 24 kor för uppfödning av kalvar.