Energieffektivitet på Borgeby
Energi på båda hållen, det var det genomgående temat årets Borgeby Fältdagar.
Olika sätt att producera förnyelsebar energi samt förmågan att göra av med så lite energi som möjligt när man bedriver växtodling var några av huvudinslagen på Borgeby Fältdagar 2012.
Solceller, vindkraftverk, flispannor och biogasanläggningar trängdes i ett nytt gemensamt tält om energi. Det fanns egentligen inga stora nyheter, men det var intressant att man samlat allt på ett ställe.
Ett nytt grepp var däremot en bana där alla besökare hade möjlighet att köra en traktor med ansluten bränsleförbrukningsmätare. Genom att lasta rundbalar och flytta dessa genom en serpentinbana på tid fick man se hur bränslesnålt man kunde utföra detta arbete. Hela insatsen tog cirka 5 minuter och bränsleförbrukningen var allt från 0,15 till 1,1 liter från den bästa till den sämsta av de som tävlade. Hemligheten för att få liten bränsleförbrukning var att vara försiktig med gaspedalen och i stället använda powershiftväxellådan för att reglera farten.
Viktigt för att erhålla liten bränsleförbrukning är även att ha bra däck med rätt lufttryck. På åkern ska lufttrycket vara litet medan det behövs ett större tryck vid transport på väg.
Svenska Trelleborg visade nya däck på mässan. Det är TM 1000 som jämfört med nuvarande TM 900 framförallt är bättre vid transporter på väg. Däcket är mjukare och ger bättre komfort och kan köras med låga 0,4 bar ända upp i 40 km/h.
Danska Dal-Bo har tagit fram en frontkultivator med intressanta egenskaper. Maskinen bärs på två främre hjul med vilka man ställer in arbetsdjupet medan traktorns frontlyft ska sänkas fullt. Jordsökningen sker med kultivatorpinnarna och man har således ingen toppstång som pressar maskinen framåt.
Kultivatorpinnarna har hydraulisk stenutlösning samt är infästa i en konstruktion som medför att de kan röra sig 20 centimeter i sidled. Därmed kan man svänga med maskinen nere i marken vilket är bra när man kör åkrar med oregelbundna ytterkanter.
Maskinen heter Dal-Bo FrontGruber och finns i 3, 4 och 6 meters arbetsbredd. Den lilla har en fast ram och den bredaste har hydraulisk ihopfällning. För fyrametersversionen kan man välja på fast ram och hydraulisk ihopfällning.