ANNONS

Enkelt att beräkna rätt maskinkostad

Maskinkalkylgruppen som varje år ger ut skriften Maskinkostnader har numera en hemsida www.maskinkostnader.se där alla intresserade enkelt kan beställa publikationen. Den kostar 300 kronor plus moms och är i år på 50 sidor och innehåller kostnadsberäkningar för över 500 olika maskiner.
Maskinerna är kostnadsberäknade per timme och per hektar med tre olika kapacitetsnivåer för den arealbaserade taxan. Likaså har tre olika årlig användning, normal, större och mindre, används vid kostnadsberäkning per timme.
Kostnaden för diesel har i år beräknats till 10 kronor per liter efter skattereduktion. Det är en av de svåraste parametrarna att bedöma i förväg. Räntan är satt till 2 procent i kalkylerna och förarkostnaden till 305 kronor per timmer.
Nya maskiner i år är bland annat eldrivna kompaktlastare och vissa redskap har i år kompletterats med ännu större modeller.
Varje år finns någon ny intressant artikel i skriften som beskriver ekonomin inom lantbruksteknik och i Maskinkostnader 2021 handlar det om upphandling av solcellsanläggning samt NIR-tekniken.

Relaterade artiklar