Enklare regler för lantbruket
Projektet ”Metodutveckling för regelförenkling” har nu avslutats, och slutrapporten visar på en ljus framtid för förenklingsarbetet inom lantbruket. Projektet föreslår en ny metod för att säkerställa att förenklingsförslag inte bara tas emot utan också behandlas på rätt sätt.
Detta initiativ föddes ur insikten att många tidigare förenklingsförslag, trots positiva intentioner, aldrig nådde fram till ett verkningsfullt resultat. Genom en metod som tryggar att förslag diarieförs och hamnar hos rätt myndighet, skapas en tydlig process för att förbättra lantbrukares och myndigheters samarbete.
Strukturerad process och ökad återkoppling – en vinst för alla
Målet var inte att alla förslag om förenklingar omedelbart skulle genomföras, utan att bygga en stabil och strukturerad process där förslag kan tas emot, tolkas och utvärderas på ett relevant sätt. En nyckel i denna process är att skapa återkoppling mellan lantbrukssektorn och myndigheterna, vilket bidrar till ökad transparens och samförstånd.
– Det känns fantastiskt att regeringen nu har gett Tillväxtverket i uppdrag att etablera ett Förenklingsråd. Detta råd kommer att bli en ovärderlig resurs för företag och organisationer som vill bidra med förslag på förbättringar och förenklingar, säger projektledaren Sara Bergström Nilsson vid Hushållningssällskapet Halland.
Framgångsrikt testande och värdefulla erfarenheter
Projektet har under sitt arbete testat metoden och samlat in viktiga erfarenheter. Resultaten visar att en systematisk och samordnad metod skapar en bättre dialog mellan näring och myndigheter och främjar förenklingsarbetet.
Framtidens förenklingar inom lantbruket – inspirerade och motiverade att fortsätta framåt
Projektet lämnar efter sig lärdomar och verktyg för framtida förenklingsarbete inom lantbruket.
– Med den nya metoden som grund hoppas vi att mer verkligt förenklingsarbete genomförs och att samarbetet mellan lantbruket och myndigheterna stärks. Tillsammans kan vi skapa ett lantbruk med mindre krångel och större möjligheter för tillväxt och utveckling, avslutar Sara Bergström Nilsson.