EU-förslaget ett steg mot en ny europeisk jordbrukspolitik
Under natten till onsdagen har EU:s jordbruksministrar kommit överens om ett förslag till en ny jordbrukspolitik. De omröstningar som hittills genomförts om CAP i Europaparlamentet banar väg för att Europaparlamentet också kommer att komma fram till en gemensam linje under veckan.
Att EU:s jordbruksministrar nu kommit fram till en gemensam linje om framtida jordbrukspolitik gör att de slutliga förhandlingarna om CAP kan inledas.
— Även om LRF inte är nöjda med alla delar i dessa två institutioners överenskommelser anser vi att det är viktigt att processen blir färdig så att den nya politiken kan träda i kraft 2023 utan ytterligare förseningar, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.
Jordbruksministrarnas överenskommelse innebär att 20 % av beloppet för direktstödet ska gå till så kallade eco schemes vilket innebär en väsentlig del av budgeten. Europaparlamentet vill istället se hela 30 % av beloppet.
I och med reformen kommer det bli ett krav att ha så kallade miljöytor, det vill säga mark utan produktion. Här tycker LRF att det är bättre att göra miljöåtgärder i en aktiv produktion istället för att politiken betalar för att inte producera livsmedel.
— Det är viktigt att vi i Sverige inför åtgärder i CAP som ger miljöeffekt och som samtidigt gör att målen i den nationella livsmedelsstrategin infrias. Vi behöver åtgärder för jordbruket i hela landet som är effektiva men samtidigt möjliga för flertalet lantbrukare att ansluta sig till, säger Palle Borgström.