EU överväger släppa på sanktioner mot Ryssland
En stor mängd spannmål som väller in landvägen från Ukraina till EU har ställt till det för politiker i Europa. Nu förs diskussioner på EU nivå p, att släppa på sanktioner mot Ryssland för att få igång sjöfrakterna från Ukraina igen.
Det råder prispress på spannmål i EU. Ett stort prisfall för vete på Chicago under förra veckan medför att EU kan få konkurrens av amerikanskt vete även i närområdet och stora mängder spannmål in landvägen från Ukraina pressar även det priset.
Trots att EU ökar sin exporttakt av spannmål just nu ökar lagren totalt sett då det kommer in ännu mer vara från Ukraina.
Att Ukraina inte kan exportera via Svartahavet beror på att Ryssland inte följde det senaste avtalet om fredade frakter. Ryssland är missnöjd då de inte får tillåtelse att exportera bland annat gödsel till EU.
Nu funderar politiker inom EU på att släppa på restriktionerna för den statliga ryska banken, Russian Agricultural Bank så att de ska kunna ha ett dotterbolag inom EU och göra affärer.
Idén har Ryssland presenterat för EU mot bakgrund att de måste ha en fungerande bank utanför Ryssland för att kunna handla med de varor som är undantagna EU och Nordamerikas sanktioner mot landet.
Detta rapporterar danska Maskinbladet i en artikel.
Kritiker menar att det är helt fel väg att gå. Om man lättar lite på sanktioner blir de kvarvarande utan större effekt.
Sanktionerna mot Ryssland har införts av EU och Nordamerika i flera steg sedan Ryssland invaderade Ukraina. De är till för att urholka rysk ekonomi så att landet inte har råd att kriga mot Ukraina.
Effekterna har sedan krigsutbrottet varit små då stora länder som Kina, Indien, Brasilien och flera länder i Mellanöstern fortsatt att handla med Ryssland.
Men att minska på sanktionerna sänder ut fel signaler om vad EU och Nordamerika står i Rysslands krig och får de kvarvarande sanktionerna att bli verkningslösa menar kritiker.