ANNONS

EU-reform – Ett steg mot rättvisare villkor

Diskussionerna kring reformen av den gemensamma marknadsordningen (CMO) inom EU har tagit fart i Bryssel och den berör många lantbrukare Målet är att avsluta reformarbetet före slutet av 2025. Europeiska mjölkbönders organisation, European Milk Board, (EMB) välkomnar flera av de punkter som EU-kommissionen nu lyfter, vilka organisationen drivit i flera år.

Det EMB drivit är tydligare avtal, bättre marknadsregler och en starkare ställning för producenter.
Reformen är särskilt brådskande enligt EMB. Kommissionen påpekar att endast en av tio jordbrukare i Europa är under 44 år. Den åldrande strukturen inom jordbruket visar tydligt att något är fel.

Obligatoriska skriftliga avtal för alla mjölkleveranser
Kärnan i reformförslaget är att alla mjölkleveranser ska omfattas av skriftliga avtal mellan producent och köpare,  något som länge varit nödvändigt. I dagsläget levererar många lantbrukare mjölk utan att ha förhandlat pris i förväg, vilket är oacceptabelt i en marknadsekonomi. Avtalen ska i framtiden innehålla villkor om pris, volym, kvalitet och leveranstid innan leverans sker, vilket skulle ge ökad transparens, planeringssäkerhet och förhandlingsutrymme.
Men för att avtalen ska fungera krävs att de inte urvattnas. De måste baseras på priser som täcker produktionskostnader, inklusive rättvis ersättning för arbetet. Även kooperativa mejerier måste omfattas, eftersom många lantbrukare just där upplever sig sakna inflytande och pressas på pris. Samma regler bör gälla för alla köpare, oavsett juridisk form.

Ett första steg – men långt ifrån tillräckligt
CMO-reformen är viktig, men löser inte alla strukturella problem. Fortsatt sker produktion utan hänsyn till faktisk efterfrågan, konkurrensen är svag, och beroendet av ett fåtal aktörer är stort. Mejeriindustrin vill bevara status quo och tillgången på billig råvara. Men lantbrukarna har ett ansvar – gentemot nästa generation, miljön och samhället – att kräva en djupare förändring av hela marknadsstrukturen.

Kanada som möjlig förebild
En möjlig inspirationskälla är Kanada. Där säljer mjölkproducenter sin mjölk genom regionala mjölkmarknadsråd som samordnar produktion, planerar volymer och sluter avtal med mejerier. Produktionen styrs utifrån inhemsk efterfrågan, överskott undviks och priset baseras på produktionskostnader snarare än den globala marknadens svängningar. Resultatet: stabila inkomster och långsiktig överlevnad för familjejordbruk – utan direkta offentliga stöd, men med politiskt reglerade volymer och marknadstillgång.

Att titta på Kanada betyder inte att kopiera modellen rakt av, utan att inspireras av dess principer som ett öppet marknadssystem där rättvis konkurrens råder.

Framtiden kräver mod och handling
En liknande modell är möjlig i Europa, men det krävs politiskt mod, starkt producentengagemang och ett tydligt ställningstagande. CMO-reformen är ett viktigt tillfälle att tänka om: skapa rättvisa avtal, marknadsstabilitet och en framtid där det är värt att vara bonde. Och när de stora lobbyorganisationerna kraftfullt motsätter sig reformen,  då vet vi att vi är på rätt väg menar man på EMB.

Relaterade artiklar