Fågelinfluensa på värphönsanläggning på Gotland
Fågelinfluensa har konstaterats på en värphönsanläggning på Gotland. Det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Jordbruksverket har beslutat om att spärra gården vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna anläggningen utan Jordbruksverkets tillstånd. De smittade fåglarna kommer att avlivas och de aktuella byggnaderna saneras.
– Fågelinfluensa har drabbat vilda fåglar i olika delar av landet och nu har smitta konstaterats på en tamfågelanläggning. Detta är första gången vi har fågelinfluensa på en kommersiell fjäderfäanläggning under sommartid. Det visar att det alltid är viktigt att man som djurägare, oavsett storlek på anläggning, gör vad man kan för att minimera kontakt med vilda fåglar, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.
Smittläget
Den senaste tiden har SVA fått in rapporter från flera delar av landet om ökad dödlighet bland vilda fåglar och stora utbrott av fågelinfluensa bland kolonier av skrattmåsar har bekräftats i Stockholms- och Kalmar län. Den senaste veckan har det även kommit rapporter om ökad dödlighet bland vilda fåglar på Gotland och analyser av prover från dessa pågår.
– De senaste åren har vi sett en ny bild med fågelinfluensa som cirkulerar bland vilda fåglar även under sommaren, med omfattande utbrott och hög dödlighet bland kolonihäckande vilda fåglar. Utbrott på tamfjäderfä har tidigare dock endast setts under vinterhalvåret. Även om fågelinfluensavirus överlever sämre i sol och värme vilket minskar risken för smittspridning, så kan smitta spridas från vilda fåglar till tamfjäderfä även sommartid vilket det aktuella utbrottet visar, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog på SVA.
Förstärk hygienrutiner
För att inte få in fågelinfluensa i sin besättning är det viktigt att ha goda smittskyddsrutiner och att i möjligaste mån förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar. Viktigt att tänka på är att viruset kan finnas i spillning från vilda fåglar.
Rekommendationerna gäller inte bara på Gotland utan även andra områden i landet med konstaterad hög dödlighet eller konstaterad fågelinfluensa bland vilda fåglar.
Djurägare ska vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd. De som förutom höns även håller ankor eller gäss ska vara extra noggranna att hålla ankor och gäss avskilda från hönsen och hantera dessa fåglar separat.
Rapportera döda fåglar
För att kunna följa förekomsten och bedöma risken för fågelinfluensa i olika delar av landet uppmanas allmänheten att rapportera fynd av sjuka eller döda fåglar på rapporteravilt.sva.se.
Fågelinfluensa finns i många varianter och förekommer bland vilda fåglar, framför allt hos sjöfåglar. De varianter som vi har sett cirkulera senaste året och som har orsakat stora utbrott hos fjäderfän har varit mycket smittsamma mellan fåglar och lett till stor dödlighet. Viruset i det nu aktuella fallet är högpatogen H5N1, en variant som cirkulerat i Europa och Sverige sedan 2020.
Trots enstaka rapporter om fall hos människor görs fortfarande bedömningen av Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) att risken för smitta till människa generellt är låg. Den variant som nu cirkulerar är inte samma variant som cirkulerade 2006-2007 som bedömdes vara mer smittsam till människa.
Smittskydd i fjäderfäbesättningar
Förhindra kontakt med vilda fåglar och minimera risken för indirekt kontakt med vilda fåglar och deras fjädrar och avföring.
Skydda lager av foder och strö mot vilda fåglar.
Ge foder och dricksvatten inomhus eller under ett skydd utomhus om du håller dina fjäderfän utomhus.
Se över byggnader och utför nödvändigt underhåll så de är täta och har fungerande vattenavrinning.
Säkerställ att ventilationsdon är fågelsäkrade och laga eventuella brister i fågelnät och huvar.
Se till att endast nödvändiga personal har tillträde till djurutrymmena.
Klipp ned gräs och håll rent runt byggnader och inhägnader.
Kontrollera och bekämpa skadedjur regelbundet.
Byt kläder och skor vid hygiengränsen när du går in i utrymmen där du håller fåglar.
Tvätta händerna med tvål och vatten och använd dessutom gärna handsprit.