ANNONS

Färdig väg direkt efter traktorn

Gör färdig väg av vad som helst. Den italienska maskintillverkaren Seppi har tagit fram en gigant vad gäller krossning och utjämning. Den heter Seppi Maxisoil och kan arbeta ner till 35 centimeters djup och krossa stenar och annat material med en diameter eller tjocklek upp till 50 centimeter. Det innebär att Maxisoil kan köras över stenar, stubbar och rötter, smula sönder allt material och lämna en jämn yta efter sig.
Men det går givetvis inte så fort.
Framkörningshastigheten för Maxisoil är 0,5 till 2 km/h beroende på underlag och det behövs även en hel del kraft framför. Enligt den italienska maskintillverkaren ska man helst ha en traktor med minst 209 kW (280 hk) motoreffekt och gärna ända upp till 268 kW (360 hk).
Den svenska generalagenten för Seppi, Närlant i Örebro, visade upp Seppi Maxisoil för någon månad sedan med gott resultat. För säkerhets skull hade de kopplat en Fendt 936 Vario framför vilket innebar att maskinen fick den maximala effekten tillverkaren förespråkade. Resultatet blev också bra när vi såg demonstrationen.
Seppi Maxisoil har dels en hydrauliskt manövrerbar skärm bakom rotorn som leder ner och jämnar av det krossade materialet mot marken och dessutom en packvals längst bak. Även denna regleras med hydraulkolvar. På så vis kan föraren hålla ett exakt arbetsdjup från förarplatsen.
Arbetsbredden på Maxisoil är 225 centimeter och rotorn har 72 knivar.
Man kan arbeta på två sätt med maskinen. Antingen kör man bara rakt fram med traktor och maskin och krossar och jämnar det som ligger på marken.
Ska man mala ner större stubbar och stenar som traktorn inte kan köra över först backar man mot dessa föremål med maskinen tiltad mot traktorn. Efterhand som rotorn med sina knivar maler sönder materialet sänker tiltar man maskinen från traktorn så den går ner vägrätt mot marken efterhand.
Enligt Eric Zetterman på Närland är Seppi Maxisoil ingen storsäljare så här långt utan volymerna när det gäller den här maskintypen är mindre maskiner. De säljer liknande maskiner från Zeppi som är anpassade för traktorer med motoreffekt från 57 till 107 kW (78–146 hk). Givetvis är de inte lika effektiva som Maxisoil men gör ändå ett fantastiskt arbete.
Till dessa mindre maskiner som heter Multiforst finns en skrapa att sätta längst bak vilken planar av ytan efter krossen.

Seppi Maxisoil är en värsting när det gäller att krossa material och anlägga väg på ett enkelt sätt.

Seppi Maxisoil är en värsting när det gäller att krossa material och anlägga väg på ett enkelt sätt.

Relaterade artiklar