Färre bultar och mer svets
Denna nya ogräsharv från brittiska Ag Products har en lite annorlunda uppbyggnad än andra maskiner på marknaden. Enligt konstruktörten Andrew Garnett har man lyssnat på lantbrukarna och tillvekrat den nya ogräsharven med mer svets- och mindre skruvförband. Detta medför att maskinen håller längre eftersom skakrörelserna i den, när man kör, medför att skruvar och muttrar ofta lossnar.
Den nya ogräsharven finns i 5 och 6 meters arbetsbredd.
Detta är i smalaste laget vad vi på NilehnTeknik erfar från rådgivare inom ekologisk växtodling.
Det gäller att ha full koll vid ogräsharvning. Föraren måste av traktorn och undersöka resultatet och likaså måste harvningen ske mer efter almanackan än efter vädret.
¬– Vänta inte på bästa vädret, kör istället och upprepa, säger Hermann Legör, ekorådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar.
Han berättar att tidigt groende ogräs som åkersenap, dån och pilört kräver en första blindharvning efter tre dagar och upprepad harvning efter ytterligare tre dagar. Senare körningar ger dåligt effekt.
I omläggning till ekologiskt odlingssystem är ogräshantering en nyckelfråga. Mekanisk och termisk ogräsbekämpning kan användas i ekologiskt lantbruk och det är viktigt att lantbrukaren snabbt blir väl insatt i hur det arbetet utförs bäst.
Enligt erfarenheter är förutsättningen för lyckad blindharvning att ha jämn såbädd som tillåter ett noggrant sådjup. Spannmål ska sås 3–4 centimeter djupt medan ärter, åkerbönor och majs ska sås 5–6 centimeter djupt. Efterföljande ringvältning är lämpligt eftersom det lämnar en plan markyta som i sin tur underlättar inställningen av ogräsharven. Det är viktigt så att huvudgrödans groddar inte harvas upp. Skonsam hastighet ligger omkring 5–7 km/tim. En större hastighet kan tillämpas om fröet ligger säkert och tillräckligt djupt.
Bästa bekämpningseffekt uppnås innan spannmålens uppkomst. I fodermajs kan man köra 1–2 gånger. Är spannmål eller majs uppe i markytan går det bra att fortsätta blindharva. Det gäller även ärter och åkerbönor.
Det finns flera typer av ogräsharvar som marknadsförs i Sverige. Några av dem är Einböck, CMN och Treffler.
För att få tillräckligt kapacitet och inte för många spår rekommenderar Hermann Legör minst 12 meters arbetsbredd på ogräsharven.
I grunden utgörs arbetssättet hos en ogräsharv av flera rader metallpinnar. Det är som långa fingrar som är fjädrande upphängda och krökta eller raka änden. Det finns även harvar vars pinnar är upphängda utan fjädrar och därmed fästade som ett rörligt ax. Genom inställning av stödhjulen, olika pinnvinkel och kombination med olika hastighet uppnår man skiftande grader av aggressivt arbetssätt. Hastigheten kan varieras mellan 3 och 12 km/h. Med en 12 meter bred ogräsharv är kapaciteten 3–6 hektar per timme beroende på hastigheten. Med en påbyggd pneumatisk såmaskin lämpar sig ogräsharven mycket bra för vallinsådd vid blindharvning om våren, i ungefär 3–4 bladstadiet i vårspannmål eller om tidig vår i höstvete och rågvete.