En av fem svenskar vet inte vad bäst före betyder
Var femte svensk kan inte skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag, enligt en Sifo-undersökning från företaget Matsmart.
– Vi vill minska matsvinnet och det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats, säger Matsmarts vd Karl Andersson.
”Vet du vad skillnaden är mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag”? Den frågan ställde Sifo till 1 000 svenskar. Sammanlagt 14 procent svarade nej, medan 8 procent svarade tveksam/vet ej.
Den här okunskapen kan bidra till Sveriges matsvinn. Totalt uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall varje år i Sverige, enligt Naturvårdsverket. Av detta är ungefär hälften onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda. Produktionen av den mat som kastas varje år motsvarar utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid.
– Det är ett slöseri av resurser och innebär onödiga utsläpp av växthusgaser. Matsmart vill minska matsvinnet genom att öka kunskapen om datummärkningen, säger Matsmarts vd Karl Andersson.
Matsmart är en nätbutik som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser med hemleverans över hela Sverige. Bland varorna finns mat som i många fall annars hade slängts på grund av exempelvis förpackningsbyten, säsongsvaror eller kort bäst före-datum.
Även i fjol frågade Sifo 1 000 svenskar om de kunde skilja på de olika datummärkningarna. Då var det en tredjedel som inte visste skillnaden mellan sista förbrukningsdag och bäst-före-datum, mot alltså en femtedel i år.
– Utvecklingen går åt rätt håll, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Matsmarts vision är en värld utan matsvinn, då är 20 procent en alldeles för hög siffra, säger Karl Andersson.
Bäst före-datumet är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmat sig eller passerats.
– Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor, säger Karl Andersson.