Finland – störst på direktsådd
Finska lantbrukare fokuserar på nettoresultatet i stället för största skörd. Därför är andelen mark som brukas med reducerad bearbetning och direktsådd större i Finland än i övriga nordiska länder.
Enligt Laura Alakukku, doktor på Institutionen för Agroteknologi vid Helsingfors Universitet, finns det tre avgörande faktorer till varför finska lantbrukare i så stor utsträckning driver sin växtodling med reducerad jordbearbetning eller direktsådd.
– Under nittiotalet kom det en finsk tillverkare av direktsåmaskiner som fick stort genomslag och direktsådd visade sig fungera ganska bra i Finland, berättar Laura Alakukku.
En anledning är att finska lantbrukare vinstoptimerar.
– De anser det viktigare med stort nettoresultat än största möjliga skörd.
Även storleksrationaliseringen bidrar till ökad andel mark som sköts med reducerad jordbearbetning eftersom lantbruken får allt mindre tid att lägga på varje enskilt hektar.
I en flerårig kartläggning av jordbearbetningsstrategier i de fyra nordiska länderna, Danmark, Finland, Norge och Sverige visar det sig att danskaran är de som använder plogen flitigast medan den gärna får stå oanvänd i Finland.
Enligt Laura Alakukkus uppgifter skiljer det inte mycket i avkastning mellan plöjda fält och de där man kört med reducerad jordbearbetning i de finska och svenska spannmålsförsöken medan försöksleden med direktsådd avkastat något mindre.
– I Finland räknar vi med att direktsådd ligger 700 kg lägre i avkastning per hektar men det kompenseras med de lägre brukningskostnaderna, säger Laura Alakukkus.
Hon berättar att enbart plöjningskostnaden är 19 procent i en spannmålskalkyl.
Tomas Rydberg, statsagronom vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, har även han deltagit i de samnordiska försöken.
Han är betydligt försiktigare i sina uttalanden och tycker definitivt att plogen har sin plats, framförallt på lättare jordar.
– Där har ni anledningen till att danskarna plöjer så mycket. De har betydligt lättare jordar än resten av de nordiska länderna, säger Tomas Rydberg.
Enligt honom fungerar det utmärkt med reducerad bearbetning på styvare jordar men han tror inte på någon kraftig ökning av plöjningsfri odling, inte med de produktpriserna som gäller i dag.
Det finns dock en sak som kan ändra förhållandet enligt Tomas Rydberg och det är bättre växtföljder.
– Vi har forskat i reducerad jordbearbetning sedan sjuttiotalet och det vi undersöker nu är resultatet av reducerad jordbearbetning i bra växtföljder.
Han ser gärna en ny miljöersättning som ett tillägg till nuvarande ersättning för fånggröda och vårbearbetning. Det skulle vara en ersättning till dem som väljer reducerad bearbetning efter ärtor och oljeväxter.
– Då hade den reducerade bearbetningen ökat samtidigt som växtföljderna förbättrats och växtnäringsläckaget hade minskat, konstaterar han.
Nordisk statistik år 2006 över hur stor andel i procent (%) av åkermarken, exklusive flerårig vall som plöjs, odlas med reducerad jordbearbetning eller direktsås.
Land: plöjs reducerad bearbetning direktsådd
Danmark 90 10 <1
Finland 71 21 8
Norge 76 22 2
Sverige 86 13 1