Fler levande grisar
Danskarna är bra på att producera grisar och med många fler djur och uppfödare än vad vi har i Sverige är det inte så märkligt att de kommer på fler nya idéer än vi. En viktig sak i grisproduktionen är att få fram så många levande grisar från varje kull som möjligt. Två saker är avgörande. Att den nyfödda grisen får råmjölk samt att den blir torr och varm snabbt.
Två sätt säkrar att grisen får råmjölk och även tillräckligt med näring de första dygnen. Det ena är att spruta in råmjölk för hand i grisens mun med hjälp av en pumpflaska, det andra är att man sätter upp en sektion så att halva kullen är under värmelampan medan resten diar och tvärt om. Då får alla grisar lättare plats att dia, men man måste vara observant så att ingen blir för kall.
För att få den nyfödda grisen torr och varm snabbt kan man doppa den i en hink med talkpuder och applicera talken lätt på grisen med händerna.
Det är även viktigt att hålla kontroll på klimatet i grisningsstallet och mäta temperatur och luftfuktighet i stallet totalt och under värmetaken.
Enligt forskare i Danmark är det många stallar, även nya, som inte har rätt klimat alltid.