ANNONS

Flytande kväve – ny möjlighet

Med en flexibel tankvagn från Kyndersoft kan man utföra växtskyddsarbete eller köra ut flytande växtnäring. Den heter Jumbo Uni och finns med två tankstorlekar, 5 500 eller 7 000 liter. Längst bak finna en trepunktslyft som klarar 3 500 kg och i den kan man sätta sprutrampen, ett myllningsaggregat för flytande växtnäring eller en precisionssåmaskin för sådd och flytande näring samtidigt.
Med den stora tanken och en sprutramp på 36 meter kostar Jumbo Uni 700 000 svenska kronor.

Maskinen klarar inte hantera flytande ammoniak, villet är synd. Flytande ammoniak är ett intressant och prisvärt kvävegödselmedel och det finns ingen tillvekrare som har sådana maskiner. NilehnTeknik besökte i fjol den danska maskinstationsägaren Börge Fredslund på Eskilstrup Maskinstation som har stor erfarenhet av flytande ammoniak. Med fyra hemmabyggda masikner kör han ut flytande ammoniak till många lantbrukare i området.
Så här skrev vi när vi var på besök hos Börje våren 2009:

Ammoniak handlas på världsmarknaden och priset gick ner direkt i och med lågkonjunkturen. Nu är det därmed det billigaste sättet att tillföra växterna kväve med ett pris på motsvarande 7 svenska kronor kilot, men i Sverige finns det inga system varken för handel eller spridning av ammoniak.
Danska lantbrukare har möjlighet att köpa kvävegödsel för motsvarande 7 svenska kronor per kilo N och har det nedmyllat i marken för ytterligare 350 kronor per hektar.
Det handlar om flytande ammoniak ett av de billigaste sätten att få kväve i marken just nu.
Flytande ammoniak innehåller 82,2 procent kväve och förvaras i tankar av stål.
Börge Fredslund på Eskilstrup Maskinstation berättar att de köper in flytande ammoniak från DLG i Danmark och får det levererat om 40 ton per gång. De lagrar ammoniaken i på gården och har tankvagnar som servar maskinerna vid åkerkanten.
– Vi har fyra ekipage för att mylla flytande ammoniak och tar motsvarande 350 svenska kronor per hektar för körningen, säger Börge Fredslund.
Maskinerna går inte att köpa nya i dag så de underhålls väl i maskinstationens verkstad. Arbetsbredden är 7,5 meter och radavståndet mellan harvpinnarna som myllar ammoniaken 30 centimeter. Tanken rymmer två ton och räcker till cirka 20 hektar om man vill ha en giva om 80 kilo kväve per hektar vilket är vanligt.
Det tar bara 30 minuter att pumpa över 2 ton ammoniak från tankvagnen till maskinens tank.
Eskilstrup Maskinstation startades av Börges far för 50 år sedan och man har alltid erbjudit kunder ammoniakmyllning.
– För drygt tio år sedan var marknaden nästan död men sen har det skett en stadig efterfrågeökning på våra tjänster. I dag kör vi ut ammoniak på 3 000 hektar per år inom en radie på 2 mil från maskinstationen, säger Börge Fredslund.
Enligt Börge Fredslund är ammoniak ett bra gödselmedel.
– Jag anser det bättre än andra kvävegödselmedel eftersom det binds i jorden och frigörs långsamt i takt med att växterna behöver kvävet. Därmed blir det mindre risk för läckage, säger han.
Priset är den andra stora fördelen enligt Börge Fredslund.
Det kostar bara hälften av andra kvävegödselmedel just nu och anledningen till det är ammoniakens breda användningsområde.
Ammoniak används ju inte enbart inom lantbruket utan handlas av många andra industriella aktörer. Därmed har ammoniaken ett fungerande världsmarknadspris och sjunker givetvis i en lågkonjunktur som nu.
– Priset på ammoniak är alltid det rätta och det finns inga eftersläpningar som enbart har med lantbruket att göra, konstaterar Börge Fredslund.
Men det finns givetvis en del extra problem runt ammoniak och det gäller hanteringen. I Danmark måste det vart sjätte år ske en besiktning av tankar och utrustning som används för lagring och myllning av ammoniak.
Tankarna ska bland annat tryckprovas.
– Det kan verka komplext men när man är inne i systemet fungerar det bra och ammoniak är inte brandfarligt, det är bra att veta, säger Börge Fredslund.
När gödselpriserna steg kraftigt under 2008 var det många som såg sig om efter alternativ även i Sverige. Några importerade gödsel själv och tjänade pengar på att kapa ett led i hanteringen och en del provade urea.
Ammoniak är det däremot ingen som använder i Sverige i dag.
Gert Jeppsson, försäljningsansvarig för danska DLAs svenska verksamhet, berättar att de givetvis kan sälja ammoniak till svenska kunder som så önskar, men eventuella spekulanter tänka sig för.
– Just nu är ammoniak billigt, men med tanke på alla de investeringar som ska göras i tankar och maskiner, måste kalkylen hålla i flera år. Men man ska helt klart räkna på det, säger Gert Jeppsson.
Gert Jeppsson menar att det troligtvis finns bättre alternativ för att kvävegödsla i Sverige eftersom det saknas infrastruktur för ammoniak här. Dessutom tror han att gödselpriserna kommer att sjunka en hel del mot dagens nivå.
Amm-14
Information om ammoniakmyllaren:
Maskinen styrs av en dator i traktorhytten och en elventil öppnar och stänger för ammoniaken.
– Det är ett exakt system, vill kunden ha 108 kilo per hektar får han det, säger Börge Fredslund.
Pumpen sätter 3–5 bars övertryck i hela tanken och av detta övertryck transporteras ammoniaken vidare. En reduktionsventil sänker trycket till 1 bar innan ammoniaken passerar en turbinfördelare som ser till att det går exakt lika mycket ammoniak till varje slang. Slangen är ½ tum tjock och leder ammoniaken ner till billen.
Ammoniakmyllaren ser ut som en kultivator med tank. Hjulen har dimensionen 700/50×26.5 för att ge minsta möjliga marktryck.
Billen ser ut som en harvpinne med en ½ tums slang.
Maskinen har en hydrauldriven pump för att pumpa ammoniak från lagringstanken eller tankvagnen och till maskinens tank. Det tar 30 minuter att pumpa över 2 ton. Sen är det fritt fram att köra 20 hektar så avverkningen blir hög per timme.
Ammoniaken levereras med lastbil om 40 ton per gång och då måste man ha kapacitet att ta emot kvävegödselmedlet.
Direkt när maskinen startas vid fältkanten blir det ett vitt moln av ammoniak och en skarp doft uppstår. När man kör ute i fältet är det endast en och annan rökpust som sipprar fram.

Relaterade artiklar