ANNONS

Follow a Farmer – en videoserie av lantbrukare för lantbrukare

Livet som lantbrukare är både strukturerat och planerat, men också otroligt oförutsägbart, där snabba beslut måste fattas och där man måste anpassa sig till förutsättningar som ibland snabbt förändras. Det är verkligheten på gården, och det är precis vad Follow a Farmer-serien handlar om. En serie av lantbrukare för lantbrukare. För vill man ha den mest autentiska bilden av livet på gården måste den komma från bonden själv.

FÖLJ LANTBRUKARENS UTMANINGAR OCH FRAMGÅNGAR: FOLLOW A FARMER-SERIEN ÄR TILLBAKA

Det finns 7 lantbrukare i säsong 2 av Follow a Farmer, fördelat på Sverige, Danmark och Finland. Bönderna kommer från olika regioner och har olika utmaningar och möjligheter beroende på läge, jordart, grödor m.m. De har alla avsatt tid för att kunna bidra med videoklipp, intervjuer och bilder för att ge dig inblick i deras vardag, på gott och ont. Du kan följa dem varje månad från mars fram till utvärderingen av skördesäsongen i oktober.

HUR FÖLJER Man VIDEOSERIEN?
Klicka här på länken och prenumerera på våran Follow a Farmer YouTube kanal, så att du får aviseringar om nya avsnitt. Härifrån kan du även följa de danska och finska lantbrukare i årets Follow a Farmer. Du kan också följa med och läsa mer om lantbrukarna på BASF’s hemsida.

FOLLOW A FARMER Sverige
I Sverige följer vi i år två lantbrukare. Martin Andersson på Löderup Växt AB, i Löderup, som ligger i södra Skåne, och Roberth Kihlin på Hallstaberg AB i Västerås, 100km väster om Stockholm. Martin Andersson och Roberth deltar i Follow a Farmer för att ge dig en frisk fläkt med nya upplevelser och tankar från en välskött och balanserad gård.

MARTIN ANDERSSON, LÖDERUP VÄXT AB, LÖDERUP
Löderups Växt AB och Löderups Gris drivs av sammanlagt 8 personer och bedriver verksamhet inom växtodling, djuravel och förvaltning av naturbetesmarker. Gården är en av pilotgårdarna i “Odling i balans” och är organiserad enligt produktionsprincipen LEAN.

Imbed YouTube clip: https://youtu.be/HK4Qgfat8vw

Martin är med i Follow a Farmer för att visa vad ’maximal production with optimal input’ betyder. Denna filosofi är rättesnöret på gården, eftersom Martin är mycket mån om att minimera produktionens fysiska miljöavtryck, men också om att gårdens verksamhet ska utgöra en förebild för svenskt lantbruk.

”Miljö och ekonomi måste gå hand i hand. Det är viktigt att aktiviteterna på åkrarna påverkar miljön så lite som möjligt negativt och att samtidigt göra sådant som skapar positiva fördelar, t.ex. blommor, medicinalväxter, lärkrutor för häckande lärkor och liknande”, säger Martin Andersson.

Sammanlagt har man 260 hektar där man bland annat odlar vete (36 hektar), potatis (31 hektar), raps (28 hektar), korn (25 hektar) och sockerbetor (21 hektar).

ROBERTH KIHLIN, HALLSTABERG AB, VÄSTERÅS
Hallstaberg AB drivs av Roberth och hans bror. Gården har utvecklats mycket genom åren, och som komplement till växtdriften på 290 hektar konventionellt jordbruk och 200 hektar ekologiskt jordbruk har de transportuppdrag, skogsbruk, spannmålshantering inklusive torkning, snöröjning med mera.

Imbed YouTube clip: https://youtu.be/F_SrUa7h3EU

Framför allt sker driften så mycket som möjligt i harmoni med naturen. Detta är också Roberths motivation för att vara med i Follow a Farmer – så att han kan förmedla hur ett modernt svenskt jordbruk fungerar. Roberth har de senaste åren arbetat en del med marknadsföring av svenskt jordbruk via sociala medier, men också i samtal och genom besök hos politiker, konsumenter och andra beslutsfattare. ”Oavsett vilken av våra affärsgrenar vi arbetar inom, strävar vi hela tiden efter att arbeta med naturen och så långsiktigt vi kan, säger Roberth.

Jordbruket består i dag av växtodling, med fokus på höstvete (140 hektar) av hög kvalitet för kvarnindustrin, höstraps (40 hektar) som sedan bearbetas till rapsolja för konsumtion, maltkorn (35 hektar) för framställning av whiskymalt och foderärtor (35 hektar).

https://www.youtube.com/channel/UCAEbYB5xlxu34CKXd3GPqrA?sub_confirmation=1

Relaterade artiklar