ANNONS

Förbättra likviditeten med flis

På de flesta lantbruk finns det en stor mängd träd och buskar som hela tiden växer och riskerar att komma ivägen för maskiner när man kör på vägar och åkrar. Dessa träd och buskars utbredning ska inte ses som ett problem utan i stället utnyttjas som en resurs i företaget. Detta nu när priset på flis stiger.

Det som fram till nu mest varit ett stort arbete med att såga ner grenar och därefter göra sig av med bråten har till följd av efterfrågeökningen på flis blivit en affär som inte längre går med allt för stor förlust.
Givetvis har kvantiteten av grenarna betydelse för om det är lönsamt att flisa, men på en normalstor gård med lite häckar och träd är det inte alls omöjligt att det nedsågade materialet blir så omfattande att det är lönt att lasta på en grotbil, köra till en terminal för flisning och därifrån transportera till ett värmeverk.
Thomas Olofsson på OP Entreprenad säger att det viktiga är att grenarna ligger på en plats dit en lastbil kan köra och att det är minst full bil. Det innebär cirka 10–15 ton grenar och Tomas Olofssons förslag till den som inte har tillräcklig mängd själv är att samarbeta med grannen.
Men trotts att priset på flis stigit med cirka 12 procent jämfört med i fjol kan Tomas Olofsson inte betala något för materialet.
– Hanteringen tar alla pengarna men det kan mycket väl bli ändring på det längre fram, säger han.
I dag lastar man grenarna på grotbil och flisar på terminal. Tomas Olofsson utesluter inte att det kommer lastbilar med flishugg som både lastar, flisar och kör iväg fliset direkt till värmeverket. För att det ska fungera krävs att den typen av bilar har arbete alla dagar året runt och att grenarna ligger och torkar till minst 40 procents vattenhalt.
– Sågar man grenar på vintern när de är som torrast går det ganska snabbt, säger Tomas Olofsson.
Man kan tycka det är konstigt att priset på flis ökar när priset på olja och el går ner. Enligt Tomas Olofsson beror det på att antalet biobränslevärmeverk ökat kraftig de senaste åren samtidigt som tillgången på flis minskat.
– Sågverken har dragit ner på sin produktion och då blir det mindre mängd flis därifrån, säger Tomas Olofsson.
Tomas Olofsson menar att lantbrukaren bör vara nöjd även om man inte får betalt för grenarna.
– Alternativet hade varit att betala för att bli av med dem eftersom man inte får elda upp grenarna på plats, säger han.

I dag flisas det mesta materialet på en terminal. Om det framöver kommer flishuggar monterade direkt på containerbilar kan lönsamheten öka ytterligare för den som vill bli av med mindre kvantiteter grenar.

I dag flisas det mesta materialet på en terminal. Om det framöver kommer flishuggar monterade direkt på containerbilar kan lönsamheten öka ytterligare för den som vill bli av med mindre kvantiteter grenar.

Relaterade artiklar