Förödande för världens fattiga att spannmålsavtalet inte förlängs -eller inte?
International Rescue Committee (RESCUE) är djupt oroade över att Ryssland inte förnyar spannmålsavtalet med Ukraina, som är avgörande för matpriser över hela världen. Varje avbrott i den globala livsmedelsförsörjningen kan få förödande konsekvenser för de miljontals människor som redan är drabbade av hunger.
– International Rescue Committee (RESCUE) är djupt oroade över Rysslands tillbakadragande från spannmålsavtalet, ett beslut som kommer att bli mycket smärtsamt för de 349 miljoner människor runt om i världen, som idag står inför osäker livsmedelsförsörjning. Från Ukraina till Somalia möter vi människor som är hårt drabbade av de höjda livsmedels- och energipriserna efter 500 dagars krig. Att avtalet löper ut riskerar att sätta den globala livsmedelsförsörjningen på spel, säger David Miliband, global ordförande och vd för International Rescue Committee.
Men har David Miliband rätt?
Vi har haft ett spannmålsavtal i ett år nu och priserna för livsmedel, energi och gödsel är ändå betydligt större i Afrika jämfört med resten av världen. Billig spannmål från Ukraina ser ut att hamna på helt andra platser i världen än där det är fattigdom.
Men enligt International Rescue Committee importeras cirka 80 procent av Östafrikas spannmål från Ryssland och Ukraina. Över 50 miljoner människor i Östafrika är drabbade av hunger på krisnivåer (IPC 3+) och livsmedelspriserna har stigit med nästan 40 procent i år. Varje avbrott i den globala livsmedelsförsörjningen i en tid av ökade behov kan få förödande konsekvenser.
– Världens mest utsatta kommer att drabbas hårdast av konsekvenserna av dagens tillbakadragande. Utan spannmålsavtalet på plats är det ännu mer angeläget att FN:s humanitära insatsplaner för länder som riskerar svält finansieras fullt ut och att globala insatser för att förhindra hunger samordnas genom att återuppliva FN:s högnivå-arbetsgrupp för att förhindra svält, säger David Miliband.
När priserna på livsmedel, energi och gödsel minskat det senaste året i Europa och USA har de legat kvar på toppnivåer i bland annat Afrika. Se tidigare artiklar i ämnet här.
Samtidigt ska man ha klart för sig att under det år de tre senaste spannmålsavtalen mellan Ryssland och Ukraina, framförhandlade av FN och Turkiet, inte inneburit några stora mängder spannmål till Afrika, hade så varit fallet hade prisnivån för spannmål varit mindre i Afrika i dag.
Av de fartyg som löpte ut från hamnar i Ukraina vid Svartahavet gick några till hamnar i andra regioner, bland annat Europa. Spannmålen från Ukraina har under kriget varit betydligt billigare än världsmarknadspriset och de som lyckats få en båt med vete, raps, majs eller solrosor från Ukraina det senaste året har gjort en mycket bra affär.
En stor del av de fartygsfrakterna som löpt ut från hamnar i Ukraina det senaste året har lossats i hamnar tillhörande Turkiet. Inte så märkligt att Erdogan jobbar hårt för dessa avtal!