Forskare kartlägger nyttiga ämnen i svarta vinbär
Svarta vinbär innehåller nyttiga ämnen som c-vitamin och polyfenoler. Men mängderna varierar mellan olika sorter, utvecklingsstadier, delar av plantan och växtplatser. Forskare vid SLU håller på att undersöka halterna för att ge odlare ett bättre kunskapsunderlag.
Forskarna vill ta reda på hur stora mängder c-vitamin och polyfenoler som finns i knoppar, blad och bär hos svarta vinbär och hur mängderna varierar mellan olika sorter. Forskarna studerar också effekten av jordmån och växtplatsens breddgrad samt hur halterna påverkas av varierande väderförutsättningar från år till år.
Dessutom vill forskarna ta reda på om det finns något samband mellan bladsjukdomar och fenoler i bladen.
– Den nya kunskapen kommer att kunna användas direkt av odlarna, till exempel kommer de att få ett bättre underlag för sortval och tidpunkt för skörd säger Eva Johansson, forskare vid SLU. På lite längre sikt kommer resultaten också att gynna utvecklingen av resistenta sorter av svarta vinbär.
Projektet finansieras genom Stiftelsen Lantbruksforsknings program för växtförädling med totalt 2 850 000 kronor under tre år. Stiftelsen beslutade nyligen att bevilja 1 000 000 kronor till det tredje och sista året.