Forskning ska förhindra varmgång i ensilage
Varmgång i ensilage kan leda till förluster, försämrad kvalitet och till att ensilage förstörs. Orsakerna kan vara många och varmgång verkar uppträda närmast slumpmässigt. Ett nytt forskningsprojekt har som mål att ta reda på vad som orsakar varmgången genom att utveckla metoder för att analysera olika mikroorganismers effekt på ensilaget.
När en silo öppnas för att ta ut ensilage kommer syre in. Det leder ofrånkomligt till oxidering och till förluster när växtmassa omvandlas till koldioxid och värme. Men det är inte alltid som resultatet blir kraftig varmgång. Trots konstanta rutiner kan samma gård drabbas vissa år men inte andra. En teori är att egenskaperna hos olika jäststammar varierar.
En viktig del av projektet är att utveckla en metod för att sterilisera grönmassa. Genom att tillföra olika jäststammar och bakterier till steril och standardiserad grönmassa kan deras effekt undersökas. Den nya kunskapen kan sedan användas för att utveckla jäst- och bakteriestammar som konkurrerar med och därigenom hämmar utvecklingen av de mikroorganismer som orsakar varmgång.
Grovfoder är det viktigaste fodermedlet inom mjölkproduktionen och det har stor betydelse även som foder till får, nötkreatur och hästar. Produktionen av ensilerat grovfoder sker i stor utsträckning på den egna gården och det är normalt med betydande förluster under lagring. Effektiva metoder för att minska förlusterna skulle därför ha stor ekonomisk betydelse.