Första AMR i full drift i Sverige
Lantbrukarparet Karin och Stefan Löwenborg blev först i Sverige med robotkarusell. Det är DeLavals AMR, automatic milcing rotary som kom i drift tidigt denna vår på deras gård Odensviholm.
På gården finns drygt 400 mjölkkor som redan tidigare mjölkades i en karusell från DeLaval.
– Vi ville slippa arbetet i gropen och de tunga enformiga jobben där och därför kontaktade vi DeLaval, berättar Stefan Löwenborg.
Det tog några år, men Delaval kom tillbaka med en idé där man kombinerar robottekniken från deras VMS med effektiviteten i en karusell.
I vintras började installationen på Odensviholm och den automatiska karusellen har 24 platser.
– Den storleken blir standard nu för AMR, säger Andrew Turner, marknadschef på DeLaval.
Avkastningen på Odensviholm ligger på 29 kg mjölk per ko och dygn och den automatiska karusellen har en kapacitet på 90 kor i timmen.
Mjölkningen är styrd till två gånger per dygn, men DeLaval utesluter inte att AMR kan användas för fri mjölkning så som man arbetar med en vanglig mjölkningsrobot.
I dag får korna inget kraftfoder i AMR, men även detta ska kunna gå att lösa framöver och är troligtvis en fördel om man tillämpar fri mjölkning.
DeLaval har inget pris på AMR i dagsläget. Försäljningsstart i Sverige blir under 2012 och inom några år ska den vara marknadsförd i hela världen.
Enligt uppgift ska AMR vara konkurrenskraftig vad gäller investeringen i besättningar med 300 kor och uppåt.
DeLavals system Herd Navigator, som kartlägger kornas status och ger skötselråd, finns ännu inte till AMR, men det kommer.
För de som redan har en karusell från DeLaval finns i vissa fall möjligheten att komplettera denna med robotar för automatisk mjölkning. Om det går eller ej beror på modell och ålder.