Fortsatt för mycket ekomjölk
Trots uppmaningar till ekologiska mjölkproducenter att ställa om till konventionellt och enklare regler för att göra detta har Arla fortfarande ett stort överskott av ekologisk mjölk.
Ungefär hälften av den mjölk som Arla köper in som ekologisk, och därmed betalar ett större pris för, går i den konventionella produktionen på mejerierna. Det är mycket olönsamt för Arla. Arla har känt till vart det burit av under en lång tid. Redan år 2017 stoppade det andelsägda mejeriet med att kontraktera nya ekologiska mjölkproducenter. Därmed kan man utläsa att det minskande intresset för ekologiska produkter inte enbart har med dagens höga livsmedelspriser att göra då efterfrågan började avta redan år 2017. Samtidigt har Axfood gjort en undersökning bland konsumenter som visar att fler skulle välja hållbara livsmedel om momsen sänks eller tas bort för dessa.
Den fråga man då måste ställa sig är vad är ett hållbart livsmedel?
Många förknippar det med ekologisk produktion vilket inte är hela sanningen då ekologisk produktion totalt sett släpper ut mer växthusgaser än konventionell produktion. Även vad gäller växtskydd så minskar den användningen år från år i konventionell produktion enligt uppsatta mål inom EU. Därmed är det rimligt att tro att anledningen till att konsumenters intresse för ekologiska produkter snarare handlar om att skillnaden mellan dessa och konventionella hela tiden minskar och därmed motiveras inget högre pris för ekologiskt.
Ekologisk produktion har redan många ekonomiska stöd jämfört med konventionell och att ytterligare snedvrida konkurrensen med olika momssatser borde vara olyckligt och inte heller leda till någon förbättring. Axfoods undersökning skulle lika väl kunnat vara en fråga om att sänka eller ta bort momsen helt på alla livsmedel, någon som antagligen gett ungefär samma resultat. En majoritet av konsumenter vill nämligen att allt ska bli billigare.