Fortsatt prispress på spannmål
Stora spannmålslager i EU, tullkrig och stor osäkerhet i världen medför att priset på spannmål inte lyckas vända uppåt, trots att många analytiker länge ansett att priset ska gå upp. Tvärt om, det blev ytterligare en vecka i rad med prisfall i både Europa och Amerika.
På Matif i Paris gick vete ner med 2,3 procent medan priset på majs minskade med 3,1 procent. Rapsen stod emot bättre och föll endast med 0,1 procent på börsen i Europa.
Förändringarna på Chicago Board of Trade blev minus 3,9 procent för vete, minus 4,1 procent för majs och plus 0,2 procent för soja.
Lite spannmål i världen
Lagren av spannmål i världen är de minsta på många år och i Ryssland och Ukraina finns inte mycket kvar att exportera nu. Då den spannmål som skeppats ut från dessa länder tidigare varit billigare så borde priserna kunna stiga nu när deras export upphör.
Frankrike har lyckats sälja en del till Afrika, men lagren av spannmål är fortsatt relativt stora i EU. Egentligen skulle det inte vara något bekymmer då spannmål borde förflyttats mellan regioner för att jämna ut lagren. Men i dag har vi flera väpnade konflikter samt ett stort tullkrig i världen och det ställer marknaden på ända. Detta är den troliga orsaken till att priserna inte vänder upp trots att analytiker förespråkat det i över ett halvår nu.
Snabb vändning
USA har förhandlat med Storbritannien om tullar och har i helgen möte med Kina. Inom kort blir det diskussioner mellan USA och EU. Skulle det bli vettiga handelsavtal i kombination med att den föreslagna vapenvilan mellan Ryssland och Ukraina slår in, ja då stiger antagligen såväl aktiekurserna på börserna som terminspriserna på spannmål ganska snabbt och rejält.
Undantag
Att rapsen stod emot relativt bra och att sojan till och med steg i pris denna veckan kan förklaras med att USA ska producera mer biodrivmedel och då går det åt vegetabilisk olja från raps, soja, med mera. Skörden av soja pågår just nu i Argentina och cirka 25 procent är klart. Skörden av soja där blir klart större än tidigare beräknat, något som kan få sojan att falla tillbaka igen i pris. Sojan är trots allt den gröda som fallit mest under de senaste två åren och därmed är priset kanske redan nere på botten, även om det blir en stor skörd i Argentina.
Sverige
Den svenska kronan står ganska exakt i växelkurs jämfört med för en vecka sedan och därmed blir det en viss press neråt även i Sverige på priserna.
Dagspriset för fysisk vara i Sverige är just nu för höstvete 2:08 kronor per kg, vårvete (med minst 13% protein) 2:30 kronor per kg, fodervete 2:08 kronor per kg, etanolvete 2:08 kronor per kg, råg 1:90 kronor per kg, foderhavre 1:65 kronor per kg, grynhavre 2:15 kronor per kg, foderkorn 1:93 kronor per kg, maltkorn 2:10 kronor per kg, foderärtor 3:- kronor per kg, åkerbönor 3:- kronor per kg, linfrö 6:10 kronor per kg och raps 5:57 kronor per kg.
Att priset på linfrö stiger så pass mycket förklaras av att importen från Kazakstan och Kanada minskat samtidigt som import från Ryssland fått 20 procent tull. Den ryska linfröskörden går nu i stället till Kina som kraftigt ökat sin import av linfrö.