ANNONS

Fortsatt stora hinder för livsmedelsexport

Brist på handelsrepresentation, trög myndighetsbyråkrati och protektionistiska exportförbud. Det är några av hindren som måste undanröjas för att svensk livsmedelsexport ska kunna nå sin fulla potential, enligt en rapport från Livsmedelsföretagen som presenteras på ett digitalt seminarium i går.
År 2020 exporterade Sverige livsmedel till ett värde av 63 miljarder kr. Det är en imponerande siffra, men faktum är att livsmedelsindustrin har en förhållandevis låg exportandel på cirka 30 procent av omsättningen. Andra svenska industrier har i många fall en exportandel runt 70 procent. Det finns flera orsaker till den låga exportandelen.

Några av de viktigaste:

Förlegade avtal med nyckelmarknader
Brist på handelsrepresentation
Köer och handläggningstider
Exportförbud för viktiga handelsvaror
Begränsad tillgång till nya marknader

− Sverige är en liten och extremt konkurrensutsatt marknad med små marginaler, och för ett livsmedelsföretag som vill växa så är exporten ofta nyckeln till lönsamhet. Men idag är det alldeles för svårt och dyrt för alla utom de största företagen att ta sig ut på nya marknader. Det måste vi ändra på om vi vill att den svenska livsmedelsindustrin ska finnas kvar och utvecklas. Potentialen är enorm och vi vet vad som behöver göras, så nu finns det inga ursäkter att inte agera, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

I rapporten listar Livsmedelsföretagen även fem policyförslag för att öka livsmedelsexporten, kopplade till de tidigare nämnda hindren:

Öka antalet lantbruksråd med främjaruppdrag
Ökad dialog med Norge om landets importrestriktioner
Öronmärkt satsning på kortade handläggningstider och marknadstillträden på ansvariga myndigheter
Tillsätt en utredning och påföljande handlingsplan för omtag i snusfrågan på EU-nivå
Upprätta en samverkansmodell kring fytosanitära frågor

− Förutom att de smakar väldigt bra så är svenska livsmedel högkvalitativa, säkra, näringsrika och hållbart producerade. Vi gör massor med mat och dryck som världen vill ha men vi är för dåliga på att få ut dem. Jämfört med till exempel Danmark, Irland och Nederländerna så satsar vi alldeles för lite på livsmedelsindustrin i allmänhet och livsmedelsexporten i synnerhet. Med en förhållandevis liten insats inom områdena som vi pekar ut i rapporten skulle vi kunna dubblera den svenska exporten på mindre än 10 år, säger Björn Hellman.

Relaterade artiklar