ANNONS

Fortsatta spänningar mellan Polen och Ukraina

Frågan om transit av jordbruksprodukter, och därmed blockaden, är fortfarande olöst mellan Polen och Ukraina. Polska lantbrukare försöker hela tiden försvåra för transporter från Ukraina till Polen.

Ordföranden för det ukrainska jordbruksrådet, Andriy Dykun, tillsammans med representanter från andra specialiserade föreningar, deltog i ett bilateralt möte mellan Ukrainas och Polens jordbruksministrar som hölls den 27 mars i Warszawa för att låsa upp exporten av jordbruksprodukter. Den ukrainska sidan hade insisterat på att hålla detta möte i över en månad.
Parterna diskuterade situationen vid den ukrainsk-polska gränsen och villkoren för att fortsätta det gemensamma handeln med jordbruksprodukter. Men enligt Andriy Dykun, ordföranden för UAC, var samtalen svåra och pågick i över 5 timmar.
Han skriver i ett pressmeddelande att den polska vice jordbruksministern Michal Kolodziejczak, som medverkade vid mötet, var motståndare till att nå en överenskommelse och anledningen till att problematiken finns kvar.

Representanter för de specialiserade föreningarna och ministerierna från de båda länderna kommer att diskutera export av socker denna veckan och den 5-6 april kommer den trilaterala arbetsgruppen Ukraina-Litauen-Polen att träffas i Vilnius för att diskutera export av hallon.

– Vi är också tacksamma mot de polska representanterna för jordbruksföreningar för diskussionen och sökandet efter en gemensam lösning, som var engagerade i konstruktiv dialog. Tyvärr bidrog inte alla deltagare i förhandlingarna till att lösa den svåra situationen mellan de båda länderna, konstaterade Andriy Dykun.

Relaterade artiklar